Hlavní obsah

Příští týden se otevřou muzea a galerie zřizované Pardubickým krajem

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Po více než čtyřech měsících se příští týden otevřou muzea a galerie zřizované Pardubickým krajem. Většina přivítá první návštěvníky v úterý, Východočeské muzeum ve čtvrtek.

Článek

Veřejnost loni přišla o vánoční výstavy i o některé projekty, jež se ve výstavních prostorách dlouho neohřály. Pokud to bylo možné, jsou výstavy prodlouženy, ale třeba unikátní výstavu gotických památek nazvanou Víra v umění, umění ve víře v Regionálním muzeu v Chrudimi bylo třeba ukončit a památky vrátit majitelům, uvedla Zuzana Nováková z kanceláře hejtmana.

Ve Východočeské galerii na zámku bude přístupná například výstava Bohuslava Reynka nazvaná Ruka v rouně, která začala 3. února. Z těch dříve instalovaných si lidé budou moci v Domě U Jonáše prohlédnout expozice o architektovi Miroslavu Řepovi nebo o pánech z Pernštejna. Historické tisky z 15. a 16. století vystavuje Knihovní centrum u Vokolků na Příhrádku.

V Litomyšli bude Regionální muzeum kromě stálých expozic vítat návštěvníky na třech nových výstavách. Výstava obrazů Sergeje Iščuka se koná k životnímu jubileu umělce, který i přes své ukrajinské a kozácké kořeny považuje město Bedřicha Smetany za svůj skutečný domov. Další výstava má název Báječní dobrodruzi a představí počátky archeologie v regionu. Poctu Josefu Váchalovi a dalším outsiderům českého výtvarného umění vzdá Oldřich Hamera v Portmoneu.

V Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě se budou moci lidé seznámit s tím, jak vypadala města východních Čech před dvěma sty lety na vedutách malíře Jana Antonína Venuta. Regionální muzeum v Chrudimi připomene významné životní jubileum chrudimského kreslíře, humoristy a ilustrátora J. H. Lušovského, který se mimo jiné už čtvrt století věnuje malování pro radost dětem v nemocnicích. Východočeské muzeum v Pardubicích zve mimo jiné na vloni vytvořenou expozici moderního skla s názvem S.K.L.E.M. a od poloviny května pak spolu s Univerzitou Pardubice představí Pernštejnské ženy a jejich roli v tehdejší Evropě.

V úterý se otevře také Galerie města Pardubic. „Nabízíme Vám zažít projekt ČERNÝ BÁVO ">> BÍLEJ BOOMER v celé jeho komplexnosti. Po četbě série instagramových fotorománů a zhlédnutí on-line streamu www.bilejboomer.cz vstupte do prostředí autorského environmentu kurátorsko-umělecké trojice Maxe Dvořáka, Pamely Kuťákové a Vojtěcha Nováka,“ uvedla galerie.

Reklama

Doporučované