Hlavní obsah

Příští týden Zeman pověří Babiše jednáním o nové vládě. Faltýnek v ní nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Zeman pověří Babiše jednáním o nové vládě příští týden

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman pověří předsedu hnutí ANO Andreje Babiše jednáním o nové vládě příští týden. Jaroslav Faltýnek v ní ale nebude. Babiš to oznámil po dnešním jednání se Zemanem, které se uskutečnilo na zámku v Lánech. Babiš nechce sestavovat menšinovou vládu a chtěl by, aby pokud možno byla stabilní.

Článek

„Prezident mě informoval, že splní svůj slib a příští týden mě pověří vyjednáváním o nové vládě až do doby, než budou zvoleny nové orgány, to znamená vedení Sněmovny,“ řekl Babiš po pondělním jednání v Lánech. Právě téma první povolební schůze dolní komory také dominuje jednáním s ostatními politickými stranami.

O ustavení jejích nových orgánů se bude hlasovat na prvním jednání. To chce prezident Zeman svolat na pondělí 20. listopadu, tedy v nejzazším termínu, který mu umožňuje ústava. Babiš očekává, že ve chvíli, kdy bude mít Sněmovna vedení, bude pověřen sestavením vlády.

Doporučení k tomu, se kterými stranami jednat, podle něj ze strany prezidenta nezaznělo. Babiš ale zmínil, že s ODS by hnutí ANO mělo 103 poslanců, tedy většinu křesel. Zdůraznil, že čím méně koaličních partnerů ANO bude mít, tím lépe.

Ke složení nové vlády Babiš dodal, že místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek v ní nebude. „Pan Faltýnek ve vládě určitě nebude, pan Faltýnek byl doporučen výborem na předsedu našeho poslaneckého klubu,“ uvedl Babiš. Zároveň dodal, že poslanecký klub ANO čítající 78 členů bude o svém vedení hlasovat v úterý.

Jaroslav Faltýnek, společně s Andrejem Babišem, patří k jedenácti lidem, které policie obvinila v kauze Čapí hnízdo. Stíhání obou čelních představitelů ANO ale bude v úterý kvůli obnovení jejich poslaneckého mandátu přerušeno.

Reklama

Doporučované