Hlavní obsah

Přívozy se vracejí na hladinu lipenské přehrady

Reklama

Na hladinu lipenské přehrady se v těchto dnech vracejí přívozy. Pravidelně už jezdí spoj mezi Horní Planou a Bližší Lhotou.

Článek

O víkendu zahájí provoz přeprava v úseku Frymburk–Frýdava a v příštím týdnu začne přeprava po přehradě mezi Dolní Vltavicí a Kyselovem.

Přívoz v Horní Plané má za sebou nejdelší sezonu. Od loňského jara se plavil až do letošního března. Po krátké odstávce věnované pravidelné údržbě stroje se plavidlo vrátilo na hladinu 21. dubna. „Jezdili jsme do konce března a byla to nejsilnější sezona za 23 let, kdy tady působím. Jezdili jsme prakticky dvanáct měsíců,“ řekl kapitán hornoplánského přívozu Karel Kukačka.

Délce sezony podle něj napomohlo počasí, jelikož byla mírná zima a hladina na přehradě téměř nezamrzla. „Pro místní i turisty je přívoz velmi užitečný. Výrazně jim zkrátí cestu na druhou strany přehrady,“ řekl starosta Horní Plané Jiří Hůlka. Cesta přes vodu do Bližší Lhoty měří jen zhruba 500 metrů, ale po silnici autem přes Novou Pec je delší než 20 kilometrů. Na přívoz se vejde i několik automobilů. „V plné sezoně, což je v červenci a srpnu, přepravíme až 1 200 lidí denně,“ řekl Kukačka.

Přívoz ve Frymburku podstoupil v přestávce před novou sezonou rozsáhlou rekonstrukci. „Nyní jej spouštíme na hladinu a věříme, že o víkendu zahájíme zkušební provoz,“ řekl dnes ČTK provozovatel Antonín Labaj.

Přívozy přes lipenskou přehradu nepoužívají pouze turisté na výlety. Lodě denně přepravují i Čechy, kteří jezdí za prací do Rakouska. „Teď nám pendleři chyběli, ale snad se brzy zase vrátí,“ uvedl Kukačka.

Reklama

Související témata:

Doporučované