Hlavní obsah

Přízrak roku 2008. Opel zavádí v Německu kurzarbeit, zaměstnanci budou víc doma

Foto: Reuters

Centrála firmy Opel v Německu.

Reklama

Německý výrobce automobilů Opel zavede ve své hlavní továrně v Rüsselsheimu na půl roku kratší pracovní dobu, takzvaný kurzarbeit. Opatření, které firma zavádí od tohoto měsíce, se dotkne většiny ze zhruba 2600 zaměstnanců a jeho záměrem je snížení nákladů.

Článek

Úsporný program v automobilce zavádí nový majitel, kterým je od roku 2017 francouzská společnost PSA.

Kurzarbeit v praxi znamená, že zaměstnanci jsou v práci po kratší dobu, ušlý příjem jim doplatí stát a zaměstnavatel se zaváže nikoho nepropouštět.

Společnost PSA koupila dlouhodobě ztrátový Opel a britskou sesterskou značku Vauxhall od americké automobilky General Motors za 2,6 miliardy dolarů (přes 61 miliard Kč). V zisku chce mít německou automobilku do roku 2020. Díky úsporám ze začlenění Opelu a Vauxhallu vykázala skupina PSA v první polovině letošního roku rekordní zisk, a vydělila se tak od rivalů, jako je Daimler. Ti naopak vydávají varování před nižším ziskem, poznamenala agentura Reuters.

Budoucnost továrny v Rüsselsheimu, která v současnosti vyrábí jen vůz Opel Insignia, je podle mluvčího Opelu dlouhodobě zajištěna. Od roku 2021 v ní začne výroba nového modelu Opel Astra.

Ke kurzarbeitu, který je reakcí na útlum výroby, se podle průzkumu institutu Ifo zveřejněného minulý týden uchyluje stále více německých firem. Tento model zvolilo mezi výrobci aut a automobilových součástek sedm procent podniků.

Reklama

Související témata:

Doporučované