Hlavní obsah

Pro kostel v Gutech vyrábějí odborníci varhany i lavice

Foto: město Třinec

Ilustrační snímek.

Reklama

Pro repliku dřevěného kostelíku v třinecké části Guty začali odborníci vyrábět varhany i lavice. Stavební práce nyní pokračují v interiéru objektu, skončit by měly v květnu.

Článek

Památkově chráněný dřevěný kostel shořel v létě 2017. Úmyslně jej zapálila trojice mladíků. „V interiéru se nyní dokončují tesařské práce. Hotovy by měly být v řádu dnů či týdnů. Pak se budou dělat podlahy. Dlažba je už připravena. Navíc se bude pracovat i na úpravě stěn a malbách,“ uvedl vedoucí stavebního odboru ostravsko-opavského biskupství Václav Kotásek.

Dodal, že řemeslníci pracují i na vybavení svatostánku. Kameníci dokončují obětní stůl, stolaři pak lavice. Navíc jsou už ve výrobě i nové varhany. „Snaha je kostel v květnu zprovoznit. Uvidíme, jak se situace vyvine. I s ohledem na koronavirus,“ uvedl Kotásek. Hrubá stavba kostela vyjde na 20 milionů korun, dalších šest až sedm milionů bude stát vybavení a technické zajištění.

Kostel ze 16. století shořel v noci na 2. srpna 2017. Krajský soud v Ostravě poslal za zapálení kostela tři mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka na 3,5 roku, osm a devět let do vězení. Nejvyšší trest dostal mladík, který akci vymyslel. Nejnižší trest soud uložil chlapci, který budovu zapálil, v době činu ale nebyl plnoletý. Osmiletý trest dostal řidič, který je na místo přivezl.

Reklama

Doporučované