Hlavní obsah

Pro některá zvířata to byl dobrý rok. Papoušci potřebovali pomoc, pandy soukromí

Foto: Profimedia.cz

Pandí samice Ying Ying v hongkongském Ocean Parku.

Reklama

Hongkongské pandy se po deseti letech začaly pářit, vlků ve Spojených státech přibývá a vyhynulý papoušek se vrátil mezi živé. Rok 2020 přinesl i několik pozitivních zpráv ze zvířecího světa.

Článek

Rok 2020 se ještě ve svém průběhu stal v očích některých internetových uživatelů synonymem hororu. Ne všechny události, které se letos odehrály, však byly nutně špatné. Mezi ty dobré patří i vyřazení řady zvířat ze seznamu ohrožených druhů.

Přesto, že biodiverzita na zemi podle OSN v posledních dekádách klesá, těmto zvířecím druhům se podařilo vymanit se z vyšších stupňů ohrožení.

Pandy potřebovaly soukromí

Status pandy velké byl zlepšen z taxonu „ohrožený“ na nižší „zranitelný“ už v roce 2016. Zpráva však tehdy přišla v kombinaci s méně optimistickými vyhlídkami, které podle Mezinárodního svazu ochrany přírody ukazují, že svět by mohl přijít kvůli probíhající klimatické změně až o 35 % bambusových lesů – tedy domova pandy velké.

„Přestože je zlepšení statusu pandy velké pozitivním znamením a potvrzuje, že snahy Číny o její zachování jsou efektivní, je také potřeba, aby tato ochranná opatření pokračovala,“ apeloval svaz.

V roce 2020 se pandy staly znovu středem zájmu odborné veřejnosti. Pár v hongkongském Ocean Parku využil nečekaného soukromí během koronavirového lockdownu a po celých deseti letech neutuchajících snah ošetřovatelů se začal pářit. I když se nakonec březost samičky Ying Ying nepotvrdila, podle vedení parku jde o další velký milník v zachování pandy velké.

Vlků v USA znovu přibývá

Populace vlků ve Spojených státech opět roste. Tyto psovité šelmy byly v Severní Americe dříve hojně loveny, v šedesátých letech jich v celých USA zbývalo jen zhruba tři sta. Vlci pak byli po celých 45 let chráněni. V roce 2019 Správa Spojených států pro ryby, planě rostoucí rostliny a volně žijící živočichy oznámila, že vlk bude ze seznamu ohrožených druhů v zemi vymazán. V roce 2020 tak americká vláda také učinila.

Ne všichni ale s tímto krokem souhlasí. „Sleduji to už 15 let a je to stále ten stejný příběh pořád dokola,“ říká Jeremy Bruskotter z Univerzity v Ohiu. Upozorňuje, že vlk obecný obývá pouze pětinu svého původního teritoria. „Počítá se to jako obnova? Zní to spíš jako nadsázka, tvrdit, že ano,“ dodává vědec.

Vlci se však ve Spojených státech těší populačnímu růstu a ve srovnání s kriticky nízkým počtem těchto šelem v 60. a 70. letech to vypadá, že je jejich další vývoj prozatím na dobré cestě.

Alexandr réunionský už není vyhynulý

Zelený papoušek je posledním původním papouškem na Maskarénách, sopečných ostrovech v Indickém oceánu. Všichni ostatní vymřeli, většinou na následky lidských aktivit v oblasti. Také alexandr byl považovaný za vyhynulého, později se však ukázalo, že je „pouze“ ohrožený.

A v letošním roce pták mohl slavit další úspěch. Zatímco před padesáti lety jich byl v regionu pouhý tucet, v současné době jich je ve volné přírodě přes 800. V praxi to znamená, že od roku 2020 je Alexandr réunionský na červeném seznamu v kolonce „zranitelný“.

Kakapo zachránit potřebuje

Daří se také dalšímu ptáku, tentokrát z Nového Zélandu. Nelétavý nejtlustší papoušek kakapo úspěšně bojuje za udržení svého druhu a jeho populace dlouhodobě stoupá. Za tuto snahu i za svou roztomilost letos získal na ostrovech ocenění Pták roku.

Už v roce 2019 hlásil program na záchranu kakapů velké úspěchy, když z padesáti samiček jich 49 sneslo vejce.

Každý ze zbývajících kakapů má své jméno, často související s člověkem, který jim v boji s vyhynutím pomáhá. A kakapové tuto pomoc skutečně potřebují. Sami totiž nejsou zcela zruční v obranných technikách, jejich jedinou zbraní je to, že při ohrožení ztuhnou.

Reklama

Doporučované