Hlavní obsah

Pro vakcínu přišli až nyní. Zapůsobili kamarádi i neočkovaní v nemocnicích

Foto: Dávid Pásztor

Prodavač Nového prostoru pan Ludvík, po očkování pár minut čeká dle instrukcí zdravotníků, zda se u něj neprojeví nějaký nežádoucí účinek vakcíny.

Reklama

Pražský očkovací autobus finišuje svůj provoz. Po mnoha zastávkách v srpnu a září ukončí v sobotu jízdu. Reportér Seznam Zpráv zjišťoval, jaký je ještě o očkování proti covidu-19 bez registrace zájem.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na náměstí Jiřího z Poděbrad je ve středu dopoledne celkem rušno. Není to ale kvůli modrému autobusu, který zaparkoval u chodníku. Začaly oblíbené farmářské trhy. Lidé přecházejí od jednoho stánku k druhému, zatímco zdravotnice před autobusem marně vyhlíží prvního zájemce.

„Očkujme se. Teď a tady,“ vyzývá nápis na oknech mobilního očkovacího vozidla.

Až po necelé půlhodině se místní tým dočká první zájemkyně, důchodkyně Markové. „Očkování v autobuse jsem zvolila, protože je to nejrychlejší, nemusela jsem se nikde registrovat ani posílat žádné maily. Prostě jsem přišla a bylo to,“ popsala pro Seznam Zprávy.

A jak dodává, rozhodlo i to, že jí vakcína přijela takříkajíc až pod nos. Toho využil i další očkovaný Petr Holeček. Dosud s vakcínou váhal, ale přesvědčil ho poslední vývoj událostí. „Přesvědčilo mě to, že se to tady zase začíná hodně šířit a v nemocnicích končí hlavně ti neočkovaní,“ popisuje své obavy.

To stejné zmiňuje i důchodkyně Marková. „Přichází podzim a všichni okolo jsou nachcípaní a nikdy nevíte, jestli to je covid, nebo ne. Už i mé kamarádky mi vyčítaly, proč se nejdu očkovat, že si zahrávám se svým životem,“ říká. Nebyla si však úplně jistá, jestli se jí nic nestane, a proto s očkováním váhala.

„Jsem sama, a kdybych na očkování reagovala těžko, doma bych upadla a svíjela se tam s pěnou kolem pusy, nikdo by mě nenašel. Ale překonala jsem ten strach i kvůli tomu, že přichází ten podzim a další vlna,“ popisuje důchodkyně.

Nemůžu se nakazit, potřebuji příjem

Strach z nákazy nakonec přesvědčil k očkování i prodavače Nového prostoru Ludvíka. „Je to nebezpečné a zvyšuje se počet nakažených, a já si nemůžu dovolit se nakazit, protože musím pracovat, abych měl na zaplacení ubytovny,“ uvádí Ludvík. Očkování se bál, ale někteří jeho známí ho přemluvili, aby se očkovat nechal.

A rozhodlo, že mu očkovací autobus přijel doslova na pracoviště. „Nový prostor prodávám tady na Jiřího z Poděbrad každý den od devíti do pěti, tak jsem byl rád, že se můžu tady rychle naočkovat,“ říká.

Na dotaz, zda ví, kolik lidí je z ubytovny naočkováno, popisuje nepříjemnou zkušenost. „Okradli mě tam o devět a půl tisíc, takže se o ně nezajímám. Už jsem si to naštěstí stihl vydělat zpátky, právě prodejem Nového prostoru, a mám i nový občanský průkaz,“ říká, zatímco čeká po očkování na židličce v parku. Jakmile čas vypršel, vrátil se k prodeji u východu z metra.

Foto: Dávid Pásztor

Očkovací autobus na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze.

Děti se očkovat nepřišly

Ve středu se v očkovacím autobusu mohly naočkovat i děti od 12 let, protože přítomná byla i pediatrička Helena Tichá z Prahy. „Jsem tady poprvé. Nicméně do mé ordinace chodí často rodiče s dětmi, které již byly naočkovány v některém z center, a je jich mnoho,“ říká pro Seznam Zprávy.

Očkování dětí proti covidu považuje za důležité, protože mohou být šiřitelé nákazy a nemusí se to u nich ani projevit. „Vidíme to i dnes, nákaza stoupá i mezi dětmi, a to výrazně. Očkování to může zastavit,“ uvedla s odkazem na prudký nárůst pozitivity u školáků po návratu z letních prázdnin. V Praze se skupina od šesti let dostala na první místo v prevalenci nákazy mezi všemi věkovými kategoriemi.

Nicméně ve středu dopoledne se do pražského očkovacího autobusu nepřišlo naočkovat žádné dítě. Personál to připisoval školnímu dni, podle nich nejvíc dětí chodilo v sobotu a pak později odpoledne. Měli však i speciální akce pro děti, které se soustředily na zvýšení proočkovanosti právě v této skupině společnosti.

„Autobus byl třeba na akci na Vypichu, kde to byl vysloveně den zaměřený na děti, a tam jsme je hodně zaočkovali. Všeobecně vzato v autobusu zaočkujeme přibližně 60 lidí denně, ale hodně to závisí na počasí. Když bylo dobré počasí, naočkovali jsme víc než v takové zimě. Autobus nemůžeme kvůli skladování vakcín vytápět,“ uvedla před autobusem jedna z organizátorek Petra Červená z marketingového oddělení pražského magistrátu.

Je středeční dopoledne, první podzimní a sychravý den. A i zhoršující se počasí je důvod, proč očkovací autobus končí. „Byl to jednorázový projekt společně s Pražskou integrovanou dopravou. Poslední zastávkou autobusu bude proto symbolicky jejich autobusový den v sobotu u stanice metra v Letňanech,“ uzavřela Červená.

Reklama

Doporučované