Hlavní obsah

Zahradil: Očkovaní Sputnikem v Česku? Nikdo vás nemůže nutit si ho píchnout

Foto: Seznam Zprávy

Selhala EU při zajišťování vakcín proti koronaviru? Odpovídal europoslanec.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Neschvalujte vakcínu Sputnik V k nouzovému použití, vyzvala dnes Evropská léková agentura státy EU. Podle agentury zatím nejsou k dispozici dostatečná data ani dokumenty. Mají poslechnout? A selhala EU při zajišťování vakcín?

Hostem Ptám se já byl europoslanec za ODS Jan Zahradil.

Sputnikem V se v Unii očkuje zatím jen v Maďarsku, zásilky vakcíny však obdrželo rovněž Slovensko, kde se má používat na základě výjimky udělené ministerstvem zdravotnictví. A vakcína by se možná mohla brzy dostat i do Česka. Dle prezidenta Miloše Zemana by jí mohla pro použití v ČR stačit pouze certifikace Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Podle Evropské lékové agentury (EMA) by ale evropské státy neměly vakcínu nouzově schvalovat a měly by počkat na posouzení její bezpečnosti agenturou.

„Byl bych velmi opatrný s použitím vakcíny, která nemá evropskou certifikaci. Ne že by Rusové nebo Číňané neuměli vyrobit vakcínu, ale jde o to, jestli ji umí vyrobit v dostatečné kvalitě. Pokud je snaha mít tady ruskou vakcínu a mít na tom jenom českou certifikaci, je to určitě možné, ale nechal bych to na dobrovolnosti těch, kteří se tím budou očkovat. Já bych do toho nešel,“ řekl v Ptám se já Zahradil, podle nějž se Maďarsko a Slovensko snaží otevřením ruské nabídce tlačit na EU, aby postupovala a schvalovala rychleji. „Možná je to spíš takový psychologický nátlak na Evropskou unii, která v počátcích trochu selhala,“ dodal.

Podle Zahradila měla Unie začít jednat mnohem dříve. Důkazem je podle něj i velmi nízká proočkovanost obyvatel členských států například oproti Britům.

„Myslím, že Evropská komise opravdu zaspala, začala pozdě vyjednávat. Občané Evropské unie navíc mají právo vědět, kolik, od koho a za kolik bylo objednáno. Ani to doposud nevíme,“ dodal v Ptám se já. Nevěří ale tomu, že by si česká vláda ve vyjednávání dodávek vakcín vedla lépe než Evropská komise.

Je současná očkovací situace opravdu vinou EU? Kdy bude mít Unie dostatek vakcín? A je v pořádku, že český premiér žádá ostatní státy, aby Česku přenechaly část svých dodávek očkovacích látek?

Poslechněte si celý rozhovor v úvodním audiu, nebo ve svých oblíbených podcastových aplikacích. Podívat se na něj můžete také ve videu:

„Já bych do toho nešel,“ řekl v Ptám se já o vakcíně Sputnik V europoslanec Jan Zahradil.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované