Hlavní obsah

Proč dala vláda o 27 milionů méně na motorky v Brně: Kvůli podezření, že při Grand Prix utíkají peníze

Historie se opakuje: Dostali jsme málo dotací, Velká cena se letos v Brně jede naposledy, říkají politici.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kraj a město platí za nájem okruhu 28,5 milionu. Na evropských okruzích je přitom cena mnohem nižší, ukázalo srovnání, které dostali ministři. Brněnští politici tomu nevěří.

Článek

Posledního dubna vláda rozhodovala, kolik státních peněz letos poplyne na motocyklovou Velkou cenu Brna. Pořadatelé chtěli 65 milionů, ministři ale nakonec schválili jen 39. A podle očekávání to mezi brněnskými politiky, tradičními příznivci Grand Prix, okamžitě vyvolalo pohoršení: Mezinárodní závody jsou jedinečnou akcí – tak proč jí vláda nepřeje?

A zaznívala také prohlášení, že Velká cena kvůli nejasné finanční budoucnosti pojede letos už opravdu naposledy.

Seznam nyní zjistil, co přispělo k tomu, že Babišova vláda dotaci osekala. Pořadatelem srpnového Grand Prix je kraj společně s městem. Na závody si pronajímají brněnský okruh od soukromého Automotodromu Brno. Podle smlouvy činí přibližně týdenní nájemné 28,5 milionu.

Seznam ale získal dokumenty, které ukazují, že na jiných evropských – navíc srovnatelných, ne-li dokonce lepších závodních okruzích – platí pořadatelé akcí výrazně méně. Zhruba mezi pěti až šesti miliony.

A nepřímo to potvrzuje i ministr školství Robert Plaga (ANO). Když pořadatelé Grand Prix chtěli dotaci už na loňský ročník, žádost prošla na ministerstvu nezávislými hodnotiteli. A ti mimo jiné upozornili na podle nich předražené nájemné.

„Ta částka za prostý pronájem okruhu, tak ta že je příliš vysoká,“ tlumočil závěr hodnotitelů Plaga.

Hejtman: Plaga nám škodí

Například Hungaroring v Maďarsku, kde se jezdí i Formule 1, si podle oficiálního ceníku účtuje v hlavní sezoně 6700 eur za den, jeden víkendový den stojí 8500 eur. Jsou to částky, jak ukazuje ceník, který má Seznam k dispozici, za základní pronájem. Když se připočítají další nezbytné služby, vystoupá cena přibližně na 200 tisíc eur, tedy asi 5,2 milionu korun.

A podobobné ceny má i německý Sachsenring, kde se také jezdí Grand Prix.

„Předpokládám, že tyto argumenty přesvědčily i zbytek vlády k tomu, že hlasovala pro tu výši dotace, která byla udělena – tedy 39 milionů korun,“ dodal ministr Plaga.

Brněnskou cenu pořádá Spolek pro GP Brno, který založily kraj a město právě proto, aby akce mohla čerpat dotace (pro soukromý podnik to nebylo možné). Jeho zástupce a jihomoravský hejtman Bohumil Šimek (ANO) informacím o nepřiměřeně vysokém nájmu nevěří.

Tvrdí, že ministr Plaga a hodnotitelé žádosti o dotaci si ceníky vykládají špatně: podle hejtmana Šimka je rozdíl, když si někdo pronajme Hungaroring na běžnou akci a když na prestižní Grand Prix – u Velké ceny jsou prý ceny mnohem vyšší.

„To jsou hrušky s jablky. Pan ministr poukazuje na nějaké pronájmy, které jsou pro klubové závody a mistrovské závody v jednotlivých zemích. Ale neukazuje částku, za kterou se pronajímá v rámci Moto GP nebo jiných světových podniků,“ namítl Šimek.

Na druhou stranu z hejtmanova vyjádření nevyplývá, že by si pořádající spolek pořídil nějakou vlastní analýzu, jaké jsou tedy ve střední Evropě běžné nájmy pro Velkou cenu.

Jak hejtman Šimek, tak šéfka okruhu Ulmanová si na ministra Plagu stěžují. U hejtmana je to ještě zajímavější, že jsou oba – on i ministr – ze stejné strany.

„Nevěřím tomu. Myslím si, že je to nějaká smyšlenka,“ prohlásila o cenách na konkurečních okruzích i Ivana Ulmanová, ředitelka Automotodromu Brno.

„Pan ministr Plaga mě svými výroky nepřekvapuje, protože dlouhodobě se snaží Moto GP v Brně zrušit. Jaký je jeho důvod, to nevím,“ prohlásil Šimek.

„Mrzí mě to od Brňáka, který by měl stát na naší straně,“ dodala Ulmanová.

Energie a ostraha v ceně - v Maďarsku

Podle dodatku ke smlouvě mezi Spolkem pro GP Brno a Automotodromem, ovládaným podnikatelem Karlem Abrhamem, se navíc nájemné platí jen za plochu areálu. Ne za další služby, které jsou pro podnik se 200 tisíci návštěvníků potřeba. Naopak u zmíněného Hungaroringu jsou energie a ostraha v ceně.

Dotaci 39 milionů dostala Velká cena od vlády i loni, ačkoli chtěla 70 milionů. Pořadatelský spolek dokonce kvůli snížení podal na ministerstvo žalobu. A pro letošek se tedy situace opakovala – vláda opět dala méně, než pořadatelé chtěli.

Jihomoravský kraj už dříve vložil pro tento rok do závodů 25 milionů, radnice 15 milionů. I tak ale podle hejtmana Šimka těch 26 milionů, o něž vláda v dubnu dotaci pokrátila, výrazně chybí. Brněnští politici ještě chtějí přesvědčit premiéra Andreje Babiše (ANO), ať vláda názor změní. Opakují, že při současné výši státních dotací Velká cena letoškem končí – což je hrozba, která se objevuje skoro každý rok, kdykoli se motocyklový podnik dostane do potíží s penězi.

Babiš však vzkázal, ať do Velké ceny přisype peníze kraj a město. Nebo ať se sníží náklady na pořádání.

Zároveň však řekl, že se o financování ještě bude debatovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované