Hlavní obsah

Proč je Salah letos lepší než Ronaldo a rozhodne i finále Ligy mistrů?

Proč je Salah letos lepší než Ronaldo?Video: Josef Mačí, AP

 

Reklama

Cristiano Ronaldo se při svých gólových akcích spoléhá na spoluhráče, Mohamed Salah rozhoduje utkání sám.

Článek

Velké zápasy rozhodují individuality a ve finále Ligy mistrů to bude souboj dvou hlavních hvězd na obou stranách. Liverpoolský Mohamed Salah versus Cristiano Ronaldo v dresu Realu Madrid. Oba mají za sebou fantastickou sezonu, ve které vstřelili v klubových soutěžích stejný počet branek - 44.

Třiatřicetiletý Portugalec na ně potřeboval jen 40 utkání, Salah 51. V Lize mistrů nastřílel Ronaldo o pět branek víc než 25letý Egypťan. Čtyři z nich byly ale z penalty a potřeboval na ně téměř dvojnásobný počet střel. Salah navíc přidal ještě dvakrát častěji gólovou přihrávku pro spoluhráče.

Pokud jde o vzájemné srovnání, má ale Ronaldo jasno.

„Salah je úplně jiný. Hraje levou, já pravou. Jsem vysoký, on je o trochu menší, takže já hraji víc hlavou. Jsme ale naprosto rozdílní. Lidé mě chtějí s ostatními hráči porovnávat, ale já nemám srovnání.”

Ronaldo se ale mýlí. Nejen že lze oba hráče srovnat, Salah ze vzájemného souboje vychází lépe. Podle statistik to bude pravděpodobně on, kdo strhne utkání na stranu Liverpoolu.

25letý Egypťan si totiž daleko častěji vypracuje gól po samostatné akci. Trefil se takto v sezoně 16krát, Ronaldo jen šestkrát. Portugalský snajpr se musí spoléhat na kvalitní centr nebo přihrávku od spoluhráčů. Gólový účet si rozšiřuje také penaltami, zatímco Salah je kope jen výjimečně.

Liverpool se může spolehnout na celé útočné trio Salah, Firmino, Mané, které nastřílelo ve všech soutěžích celkem 90 branek. Trojice Ronaldo, Benzema, Bale o 16 méně. Real Madrid ale střídá rozestavení na dva a tři útočníky, takže nejlepší střelci týmu nenastupovali vždycky spolu. Na konci sezony však bílý balet hledá ideální sestavu. Zatím to vypadá, že trenér Zinedine Zidane postaví ve finále Ligy mistrů do útoku k Ronaldovi namísto Benzemy Balea.

Pokud chce Liverpool po třinácti letech znovu zvednout nad hlavu ušatý pohár, musí si pohlídat Ronaldův zabijácký instinkt ve vápně. Madridský střelec totiž Salaha už letos jednou porazil. V přátelském zápase mezi Egyptem a Portugalskem otevřel skóre střelou zpoza vápna liverpoolský kanonýr. Ronaldo ale utkání v závěru dvěma góly hlavou otočil.

Reklama

Doporučované