Hlavní obsah

Proč je v Asii běžné nosit roušku? Může za to zemětřesení, chřipka i smog

Foto: Profimedia.cz

Tradice nošení roušek v Japonsku sahá na počátek 20. století.

Reklama

Článek

Počet případů nákazy novým koronavirem v Česku překročil pět tisíc. Ministr zdravotnictví hlásí, že šíření nemoci máme pod kontrolou, šéf krizového štábu ovšem zůstává opatrnější. Poslechněte si denní souhrn informací.

Denní nárůst klesá

V úterý byl v Česku proveden dosud nejvyšší počet testů – 7 434. Odhaleno bylo 195 nových případů nákazy. To ve srovnání se statistikami z minulého týdne představuje podprůměrný denní nárůst. Ministerstvo zdravotnictví nyní změní způsob, jak hlásí mrtvé s koronavirem – upraví věková rozmezí statistik.

Chytrá karanténa drhne

Projekt kromě využití moderní technologie sliboval i rychlé testování v masovém měřítku. Výsledek pilotního programu chytré karantény v Jihomoravském kraji tomu ale zatím neodpovídá. Podle statistik hygieniků se za posledních pět dnů udělalo 470 testů, tedy v průměru 94 denně. Dalších dvě stě vzorků přidala armáda. Roman Prymula takový počet diplomaticky označuje jako hodnotu „na nižším stupni očekávání“. Plošně má být chytrá karanténa nasazena po Velikonocích.

Dobročinné ventilátory jdou do výroby

Nejpozději do týdne se v třebíčském závodě průmyslové firmy MICo rozjede výroba originálních plicních ventilátorů CoroVent, který byl narychlo vyvinut za peníze z veřejné sbírky. Dva prototypy už jsou vyrobené, nyní procházejí testováním ve zkušebnách. Crowdfunding, ve kterém se bleskově vybralo 14 milionů korun, před 12 dny rozjelo neformální sdružení akademiků, informatiků a techniků COVID19CZ.

Chcete podrobnější souhrn?

Plnou verzi speciálního newsletteru se souhrnem toho nejdůležitějšího dění kolem pandemie koronaviru si můžete objednat ZDE. Chodí každý všední den.

Dva dřepy a důchod je váš

Jak by se měl předávat důchod, pokud ho pošťák nese seniorovi domů a nemá respirátor? Přesný postup podle České pošty po dobu nouzového stavu vypadá následovně: Zazvonit, vyzvat důchodce, ať položí doklady na zem a ustoupí. Vzít si doklad, ověřit totožnost, vložit hotovost s dokladem do obálky, položit obálku na zem a poodstoupit.

Chybí vám turisté?

Jankovi Rubešovi evidentně ano. Tak si na zahradě postavil společně s Honzou Mikulkou malý simulátor Honest Guide plný férových směnárem, poctivých taxikářů, hodných ruličkářů, kvalitního občerstvení za adekvátní ceny a vzdělaných hop on/hop off průvodců s perfektní angličtinou. Podívejte se.

Proč jsou v Asii roušky běžné

Zvyk se v regionu začal budovat na začátku 20. století během celosvětové pandemie španělské chřipky. V Japonsku vzápětí následovala další katastrofa: velké zemětřesení v Kantó, které v roce 1923 zničilo téměř celou Jokohamu a většinu Tokia. Vzduch byl týdny plný prachu a kouře, takže se masky staly pro Japonce nezbytným doplňkem. Další chřipkový úder v roce 1934 způsobil, že se roušky definitivně staly součástí běžného života - zejména v zimě, kdy je jejich nošení vnímáno jako znak zdvořilosti od nachlazených ke zbytku společnosti. V asijské adopci roušek ale hraje roli i taoismus a smog.

Reklama

Doporučované