Hlavní obsah

Proč má Jižní Korea tak nízkou smrtnost? Hodně testů a osobní data

Foto: Profimedia.cz

Důležitou roli v porovnávání států hraje způsob a množství testování. Jižní Korea pro co nejvyšší počet testů zavedla i průjezdné testovací stanice.

Reklama

Smrtnost na COVID-19 se v Itálii vyšplhala už na 9,26 %. V Jižní Koreji a několika dalších zemích je zatím mírně nad jedním procentem. Proč jsou údaje z asijské země tak odlišné?

Článek

Zatímco v Číně se situace stabilizovala, většina ostatních zemí ve zbytku světa čelí prudkému nárůstu nových případů a úmrtí, který zatím nevykazuje známky zpomalování.

Ze všech křivek na grafu nejvíc vyčnívá Jižní Korea. Ta má v porovnání s ostatními zeměmi za stejnou dobu jen zlomek úmrtí spojených s koronavirem. Korejská republika má s devíti tisíci případy a 126 úmrtími letalitu (neboli smrtnost) na hodnotě 1,4 %.

Odborníci často připomínají, že srovnávání zemí ve smrtnosti a počtu růstu případů je komplikované a bez patřičného kontextu může být zavádějící. Údaje z Jižní Koreje mají jednu podstatnou vlastnost - pokrývají mnohem delší časový úsek než u většiny ostatních zemí. Například ve srovnání s Německem, které má také velice nízkou smrtnost (0,51 %), je asijská země v průběhu epidemie skoro o tři týdny napřed. Od desátého potvrzeného úmrtí tam uplynula v podstatě stejně dlouhá doba jako v Itálii.

Číslo smrtnosti sice v Jižní Koreji za poslední týdny vzrostlo (9. března bylo dokonce 0,7 %), ale stále ani zdaleka nedosahuje hrubého průměru, který WHO stanovila na 3-4 %.

Asijská země zareagovala na epidemii rázně. Nasadila technologická i zdravotnická opatření pro zpomalení šíření viru a minimalizování ztrát na životech. Ministerstvo zdravotnictví také vydalo pokyny, jak provádět sebeizolaci v případě příznaků onemocnění. Ještě na konci února se počet nově nakažených pohyboval okolo 900 denně. Nyní se ale Korejcům křivku podařilo zlomit. Počet nových nakažených tak spadl na zhruba sto denně. Stalo se tak i přesto, že země nezavedla drastická opatření týkající se pohybu obyvatelstva.

Opatření týkající se sociálního odstupu a omezení shromažďování jsou prozatím jen doporučeními, která vláda zdůrazňuje jako důležitá, ale nepovinná. Zrušeny byly podobně jako v ostatních zemích všechny větší akce, jako jsou koncerty a různá veřejná shromáždění.

Za korejským úspěchem tak může stát dobrá kapacita místního zdravotnictví a rozsáhlé, organizované testování. Právě na to opakovaně upozorňují odborníci jako na klíč k udržení epidemie pod kontrolou. V Jižní Koreji bylo od začátku jejího propuknutí provedeno přes 300 tisíc testů.

Testovací kapacita v Jižní Koreji je až 20 tisíc testů denně. Země také disponuje 43 průjezdnými testovacími stanicemi. Za opakované porušování karantény nemocnými v Jižní Koreji hrozí také až rok vězení.

Na začátku února navíc korejská vláda získala data z telefonů, platebních karet a dalších osobních údajů o všech nakažených. Ty využila k rozklíčování šíření viru. Může tak testovat velké množství lidí, u kterých je díky trasování známé, že se setkali s nakaženou osobou.

Testy, testy, testy

V kombinaci s rozsáhlým odhalováním pozitivních případů a následným trasováním všech kontaktů se asijské zemi daří případy izolovat. To také vede ke statistickému snížení smrtnosti v zemi, protože soustavně odhaluje i mírné a asymptomatické případy. To je ale jen vedlejším produktem korejských opatření, tím hlavním je prozatím bezprecedentní zpomalení celé epidemie.

Ukazuje se tak, že rozsáhlé testování může být klíčové pro zpomalení šíření koronaviru a pro udržení celé epidemie pod kontrolou.

Reklama

Související témata:

Doporučované