Hlavní obsah

Proč nepřiletěli nakažení Francouzi? Babiš říká něco jiného než nemocnice

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Do FN Brno francouzští pacienti v pondělí nepřiletí.

Reklama

Český premiér uvedl, že situace ve Francii se zlepšila, a proto se země rozhodla pacienty do Česka neposlat, podle brněnské nemocnice se letadlo muselo vrátit, protože stav jednoho z nakažených se během cesty zhoršil.

Článek

Situaci zvládáme o něco lépe, proto zatím pacienty posílat do Česka nebudeme. Tak zní podle premiéra Andreje Babiše důvod, proč do Brna nepřiletí šest francouzských pacientů nakažených koronavirem. Už odpoledne je měla přijmout Fakultní nemocnice Brno. Francouzský premiér Édouard Philippe poděkoval Babišovi za nabídku. „Moc děkoval, ale řekl, že zatím se u nich situace zlepšila, takže naši nabídku nevyužijí. Že zatím moc děkují za solidaritu, ale to vyřešili jinak,“ uvedl Babiš.

Podle informací Fakultní nemocnice Brno je důvod odřeknutí odlišný. „Letadlo už bylo na cestě z Francie, ale stav jednoho z pacientů se natolik zhoršil, že se v Lucembursku rozhodli vrátit,“ uvedl mluvčí nemocnice Pavel Žára.

Podle něj není vyloučené, že v příštích dnech pacienti do Česka skutečně přiletí. Nemocnice byla připravená přijmout šest Francouzů na umělé plicní ventilaci.

Bohunická nemocnice má doposud mnoho volných kapacit. Je tam připravených sto lůžek pro pacienty s covid-19, další stovky má zařízení v záloze. O pacienty s nejtěžším průběhem se totiž na jižní Moravě stará Fakultní nemocnice u sv. Anny. Ta vyčlenila 43 lůžek s plicními ventilátory, leží tam desítka pacientů ve vážném stavu.

O pomoci v minulých dnech jednal Babiš s francouzským velvyslancem. Stát nabídl celkově čtrnáct míst, kromě Brna se nabídla třeba Fakultní nemocnice v Motole a další zařízení.

Ve francouzských nemocnicích a domovech s pečovatelskou službou podlehlo nemoci covid-19 od prvního března do nedělního večera přes 7500 lidí. Na jednotkách intenzivní péče zdravotnických zařízení leželo podle víkendových čísel ve Francii bezmála 7000 pacientů. V Česku je přes 4500 potvrzených případů nákazy koronavirem, hospitalizováno je méně než 400 lidí.

Reklama

Doporučované