Hlavní obsah

Proč se srazily vlaky na Karlovarsku? Inspekce už odhalila fatální chybu

Foto: HZS Karlovarského kraje

Hasiči museli zraněné odnášet stovky metrů po kolejích.

Reklama

Dva mrtví, z nichž jeden je německý občan, a přes dvě desítky zraněných. Taková je bilance tragické nehody u Perninku.

Článek

Vlak jedoucí na Karlovy Vary, který se v úterý na Karlovarsku srazil s protijedoucí soupravou, měl zůstat stát ve stanici Pernink, kde ale nepočkal. Podle Drážní inspekce (DI) to vyplývá ze záznamů komunikace mezi strojvůdci a dispečerem, řekl dnes v Radiožurnálu generální inspektor DI Jan Kučera. Při srážce vlaků poblíž Perninku zemřeli dva lidé a 24 utrpělo zranění.

Vyšetřovatelé podle Kučery vyslechli nahrávky komunikace mezi strojvedoucími a dirigujícím dispečerem. „Z nich opravdu vyplynulo, že vlak jedoucí směrem na Karlovy Vary měl ve stanici Pernink čekat na protijedoucí osobní vlak. To se nestalo,“ uvedl Kučera.

Jakou rychlostí vlaky v okamžiku srážky jely, inspekce zatím neví. U jednoho z vlaků se podle Kučery rychloměr zasekl na rychlosti 47 kilometrů v hodině. „Vzhledem k tomu, že na trati je traťová rychlost 50 kilometrů v hodině, dá se předpokládat, že srážka byla zhruba do 100 kilometrů v hodině,“ uvedl Kučera. O síle nárazu podle něj svědčí to, že Regionova jedoucí od Karlových Varů se po střetu posunula o 12 metrů zpět.

+10

Přestože jednou z obětí nehody je německý občan, česká Drážní inspekce na vyšetřování s obdobnou organizací v Německu nespolupracuje. „Nehoda se stala na českém území, v českém mezistaničním úseku. S německými kolegy jsme nemluvili. Pokud by se to stalo třeba blíže k Potůčkům, v tom úseku ke státní hranici, tak bychom logicky s německou drážní inspekcí spolupracovali,“ vysvětlil Kučera Radiožurnálu.

Nehoda se stala v úterý odpoledne mezi Novými Hamry a dopravnou Pernink. Osobní vlak z Karlových Varů do německého Johanngeorgenstadtu se srazil s osobním vlakem v opačném směru. Obě kabiny srážka zničila. Podle Drážní inspekce cestovalo v obou vlacích 33 lidí včetně personálu. Dva lidé zemřeli, devět bylo zraněno těžce a středně těžce. Lehce se zranilo 15 lidí a sedm záchranáři ošetřili na místě. Policie srážku vyšetřuje pro podezření z trestného činu obecného ohrožení, zadržela jednoho ze strojvůdců. Předběžnou škodu Drážní inspekce vyčíslila na 20 milionů korun. Provoz na trati byl obnoven dnes ráno.

Reklama

Doporučované