Hlavní obsah

Proč si přišli pro Peltu? Nahráli si ho, jak dělí peníze

Proč si policie došla pro Miroslava Peltu?Video: Radek Nohl

 

Reklama

Fotbalový boss si podle policie volal s Ministerstvem školství. Kam půjdou peníze na sportování, rozhodovalo politické zadání.

Článek

Ministerstvo školství už letos rozdělilo více než 450 milionů na sport. Šly na opravu sportovišť nebo stavbu nových hal. Ministryně Kateřina Valachová se tím veřejně chlubí a její úřad na webu tvrdí, že se dotace rozdělovaly podle přísnějších a transparentnějších podmínek.

Nyní však policie dokazuje, že se pravidla spíš ohýbala.

Kvůli rozdělování dotací obvinila tři lidi. Hlavní obviněné – Miroslava Peltu a Simonu Kratochvílovou v pátek soud poslal do vazby. Kratochvílová měla přitom jako náměstkyně na Ministerstvu školství na dotace dohlížet.

Video: Peltu přivedli zadním vchodem a pak ho soud poslal do vazby

Soud uvalil vazbu na dva obviněné.Video: Hanuš Hanslík

Vyšetřovatelé v dokumentech k případu rekonstruují podle nich nezákonný způsob, jak se státní dotace rozdělovaly.

Píší, že bylo předem jasno, kam peníze potečou. Uvádějí i případy, kdy pouze náměstkyně Simona Kratochvílová a šéf fotbalové asociace Miroslav Pelta rozhodovali, kdo dotace dostane a kdo ne.

Policie má v rukou nahrávky jejich hovorů.

„Které projekty mohou být podpořeny a které podpořeny nebudou, společně probírali už 24. a 27. ledna 2017,“ shrnuje policejní dokument hovory, které vyšetřovatelé nahráli.

Jak doplňují, Pelta a Kratochvílová se dohodli několik dní před tím, než zasedala expertní komise, která teprve měla žádosti o dotace hodnotit.

Ale i tato komise byla podle policistů složená z lidí, kteří plnili pokyny Kratochvílové a Pelty.

Videorozhovor: Bude mít fotbal nového šéfa? A kdo to bude?

Rozhovor Madl NEWVideo: Zuzana Hodková

Letos v březnu pak v duchu dohod na telefonu dostalo podle policie od Ministerstva školství peníze 19 z 50 projektů, o nichž se Pelta a Kratochvílová podle odposlechů bavili.

Záznamy hovorů mezi fotbalovým bossem a náměstkyní ministryně pak také podle vyšetřovatelů dokládají, že se dotace nerozdělovaly a nehodnotily podle určených kritérií. Vliv hrálo politické zadání, nebo to, jaké výhody z toho bude mít šéf fotbalové asociace, nebo také to, jaký sponzorský dar dostane Fotbalový klub Jablonec, v jehož představenstvu Pelta sedí.

Peltův advokát Bronislav Šerák v agentuře ČTK tvrdil, že to fotbalový boss nedělal pro sebe. „Klient nevyjednával za FAČR, už vůbec ne za sebe, ale jako statutární zástupce svazů, jako představitel sportovních spolků. Měl lobbovat o co největší peníze pro celý sport," prohlásil.

Video: Středeční razie na Strahově, kde to začalo

Zásah policie v sídle fotbalové asociace.Video: Hanuš Hanslík

Informace o tom, jak se budou dotace rozdělovat, dostával podle policejního dokumentu předem i šéf České unie sportu Miroslav Jansta. Ten podle policistů společně s Kratochvílovou a Peltou tvořil pravidla, jak se budou stamiliony z Ministerstva školství čerpat.

„Ovlivňují tento proces ve svůj prospěch, případně ve prospěch na ně napojených právnických či fyzických osob,“ dodává na adresu jmenované trojice policie.

„Četl jsem to také, ale dodneška nikdo neřekl, o co má konkrétně jít. Ani žádný takový dotaz panu doktoru Janstovi nebyl položen,“ uvedl Janstův advokát Josef Monsport. Jansta nakonec obviněn nebyl.

Kvůli kauze přišla o funkci Kratochvílová, ale i další aktéři případu. Vlivný člen ČSSD Karel Březina nebude poradcem ministryně školství Kateřiny Valachové. Z postu ředitele Vysokoškolského sportovního centra bude příští týden odvolán Zdeněk Bříza, který byl s Peltou a Kratochvílovou také obviněn.

Reklama

Doporučované