Hlavní obsah

Proč vláda nezastavila obchod s vízy? Čelili jsme mafii, hájí se Zaorálek

Vyšetřování případu s vízy nastartovaly zprávy o vietnamských drogách, řekl bývalý ministr zahraničí.

Reklama

Zásah proti ruským hackerům, kteří nabourali systém vydávání víz pro Vietnamce, přišel po zjištění, že jedním z důsledků je i rostoucí obchod s pervitinem.

Článek

Loni 18. září spustili detektivové velké zatýkání: osm lidí skončilo v cele, z domovních prohlídek si policisté odvezli 200 milionů v hotovosti.

Zásahu dali název Mang. Ve vietnamštině to znamená bambusový výhonek – oblíbenou přísadu asijských jídel.

Akce byla vyvrcholením dlouhodobého vyšetřování, na jehož konci bylo rozprášení nejúspěšnější skupiny hackerů v historii Česka.

Seznam už v minulých dnech podrobně popsal zcela neznámé okolnosti kauzy: skupina kolem bratrů Andreye a Alexandera Voroninových, původem Rusů žijících v Praze, prolomila elektronický systém pro registraci Vietnamců – žadatelů o české vízum. Víza pak podle policie prodávala na černém trhu. A vydělala na tom přes tři čtvrtě miliardy.

Ministerstvo zahraničí ji navzdory řadě varování nedokázalo zastavit.

Zlom přišel podle informací Seznamu až na jednom ze zasedání Bezpečnostní rady státu kolem roku 2016.

Ministři Sobotkovy vlády tehdy dostali od tajné služby vyčíslení, jaký vedlejší efekt kupčení s vízy přináší. Zjistilo se, že velmi mnoho Vietnamců, kteří se doma museli zadlužit, aby mohli dát hackerům za víza úplatek, pak v Česku verbuje drogová mafie. A že končí ve varnách pervitinu.

Peníze, které se kolem rostoucího obchodu s pervitinem točily, vyčíslila zpráva tajné služby na desítky miliard. „Ten rozsah výroby a celého byznysu s pervitinem byl šokující,“ řekl Seznamu tehdejší ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, dnešní ministr kultury.

Případ hackerů popsal Seznam podrobně v minulých dnech (detaily najdete v přiložených textech). Podle kriminalistů byli hlavou skupiny dva ruští bratři Alexander a Andrey Voroninové, kteří víza Vietnamcům fakticky prodávali: v přepočtu za 380 tisíc korun.

A to dlouhých pět let. Hlavní otázka tedy zní, jak je možné, že se k nim policie dostala teprve loni.

„Proti nám stála dobře organizovaná mafie. A navíc to mělo přesah na území Vietnamu, tedy cizího státu. To pak máte omezené možnosti, jak něco vyšetřit,“ říká Zaorálek, který řídil v letech 2014 až 2017 Ministerstvo zahraničí a který měl za víza a chod zastupitelských úřadů zodpovědnost. Právě v těchto letech Voroninové a spol. na obchodu s vízy vydělávali.

Pozor, je to mafie

Seznam přitom zjistil, že k vládě prokazatelně proudilo varování o kupčení s vízy z několika zdrojů. Popsali ho mnohokrát například zástupci Česko-vietnamské společnosti.

„Už od roku 2009 jsme na to upozorňovali. Poslal jsem bezpočet e-mailů, dokonce jsem byl třikrát osobně na Ministerstvu zahraničních věcí. Ale dostal jsem odpověď, že s vízy je všechno v pořádku,“ vzpomíná Marcel Winter, čestný předseda Česko-vietnamské společnosti.

Vedení Česko-vietnamské společnosti dlouhodobě tvrdilo, že pro Vietnamce není možné se na dálku zapsat do registračního systému ambasády – zkrátka že počítač nikdy neoznámí volný termín.

A později si zase stěžovali, že jsou beznadějně obsazené i telefonní linky, na kterých si měli žadatelé objednávat návštěvu velvyslanectví.

Další důkazy, že vízový systém pro Vietnamce nefunguje, se stále nabalovaly. V médiích se mezi lety 2013 a 2015 objevila svědectví podnikatelů, kteří v pokrizovém období růstu potřebovali zaměstnance z Vietnamu. Bez úplatku je však do Česka nedokázali dostat.

„Firmy pak už přestaly hledat. Nemělo to cenu. Jeden náš kolega byl i osobně v Hanoji a vrátil se s tím, že je to hrozné,“ vzpomíná Jiří Česal, výkonný ředitel Asociace textilního-oděvního-kožedělného průmyslu.

Že registrační systém Visapoint, web Ministerstva zahraničí pro vyřizování víz, někdo napadl a ovládá, napsala poprvé v roce 2013 i Bezpečnostní informační služba do veřejné výroční zprávy.

„Krátce po zavedení systému se však objevily problémy způsobené snahou kyberzločinců zneužít nový systém k vlastnímu obohacení. Za tímto účelem vytvořili automatizované nástroje, které rychle obsazovaly všechny termíny pohovorů v systému Visapoint a tím znemožnili řádným zájemcům registraci termínu. Zájemcům nezbylo nic jiného než platit pachatelům této činnosti nemalé částky za zprostředkování registrace,“ uvádí tehdejší zpráva kontrarozvědky.

O rok později BIS připouští, že se situace na chvíli zlepšila. Ale že už mafie zase systém ovládá.

„Automatizované překonávání jednotlivých kroků v registrační proceduře cíleně zajišťují jednotlivci nebo skupiny osob se záměrem získat prodejem zablokovaných termínů pro pohovory vlastní ekonomický prospěch,“ opakuje BIS také v roce 2015.

Následující rok kontrarozvědka přináší vůbec nejpodrobnější informace: popisuje, že nejmenovaní pachatelé dokážou pomocí softwaru překonat takzvaný kód CAPTCHA, to znamená sestavu písmen a čísel, která se na webech vyplňuje pro ověření, že u počítače sedí skutečný člověk – a ne robot.

„Registrace na volné termíny (vízových) pohovorů je i nadále oblastí, ve které se pohybují značné finanční prostředky,“ shrnuje BIS.

A podobně to píše i v roce 2017.

Vyšetřování spustil pervitin

Policie a soud posadily ruské hackery a jejich skupinu na tři čtvrtě roku do vazby až loni v září.

Ministr Zaorálek tvrdí, že v jeho éře se Ministerstvo zahraničí skutečně snažilo kauzu s vízy vyřešit – to ostatně píše v jedné ze zpráv i kontrarozvědka. Ale nebylo prý jasné, jestli útoky na Visapoint přicházejí ze zahraničí, z Česka nebo přímo z velvyslanectví v Hanoji.

Ministerstvo podle Zaorálka dokonce použilo provokatéry, kteří vyzkoušeli, jestli úředníci z ambasády nejsou úplatní. Nic podezřelého se nezjistilo. „Měli jsme ale aspoň ověřené, že v tom naši lidé nejedou,“ vysvětluje Zaorálek. Vzpomíná, že ministerstvo bylo v kontaktu s vietnamskými úřady, které slíbily, že budou také pátrat. Avšak nakonec nic neudělaly.

Až od chvíle, kdy se na Bezpečnostní radě státu objevily informace, že obchod s vízy se promítá i do výroby drog, se v Česku rozjelo intenzivnější vyšetřování. Tím spíš, že na drogy z Česka si oficiálně stěžovalo Německo, kam produkce vietnamských varen z velké čísti mířila.

„Rodiny zájemců o vízum – aby měly na úplatek – si půjčovaly u vietnamských bank a ručily svými byty nebo domy. Ti zprostředkovatelé moc dobře věděli, že Vietnamci za dva roky práce v Česku nemohou ty půjčky splatit. Takže všichni tito lidé byli potencionálními adepty pro drogovou mafii. Zadlužený člověk, který se nemůže vrátit, protože by jinak připravil příbuzné o střechu nad hlavou, na takovou nabídku skočí,“ vysvětluje Winter z Česko-vietnamské společnosti, jak obchod s vízy pomohl drogové mafii.

Převleky a tajné schůzky

Jak přesně se nakonec policie dostala na bratry Voroninovy, není známé. Každopádně to však bylo s přispěním informací právě od kontrarozvědky.

Jak Seznam zjistil z důvěryhodných zdrojů, Andrey Voronin byl přitom velmi opatrný. Servery, z nichž pronikal k registračnímu systému, si pronajímal pod vymyšlenými jmény. Třeba Natalie Musambeková a Gleb Gusac.

Když s bratrem Alexenderem chodili na schůzky s vietnamskými komplici, převlékali si oblečení (kvůli strachu ze sledování) a chodili v rozestupech. Jednání s Vietnamci vedl pouze Alexander, Andrey to pozoroval z povzdálí.

Skupině se za pomoci dalších obviněných – čtyř vietnamských zprostředkovatelů – povedlo údajně protlačit vízovým systémem přes dva tisíce lidí. Bratři Voroninovi, jejich matka a přítelkyně jednoho z bratrů jsou nyní obviněni z neoprávněného přístupu k počítačovému systému a z praní peněz.

Ministr zahraničí Tomáše Petříček (ČSSD) v úterý Seznamu řekl, že jeho úřad teď připravuje nový registrační systém. Tentokrát už bude podle Petříčka proti hackerům odolný.

Reklama

Doporučované