Hlavní obsah

Prodávali Hitlera, Praha je vyhodila z nájmu. V obchodu přesto zůstávají

Foto: Vojtěch Gavriněv

Obchod v minulosti nabízel mimo jiné hrnky s podobiznou Adolfa Hitlera.

Reklama

V sobotu skončila výpovědní lhůta obchodu nakladatelství Naše vojsko ve Štefánikově ulici v Praze, a to kvůli prodeji předmětů s nacistickou symbolikou. Zatím se k vystěhování ale nemá.

Článek

Obchod kousek od Anděla zůstává plný zboží. Nic nenasvědčuje tomu, že by se nakladatelství chystalo prostory vyklidit. V obchodě svítí tlumené světlo, pouze nápis na dveřích oznamuje, že je obchod zavřený z důvodu vládních opatření. Jakmile to situace umožní, Naše vojsko se chystá u Anděla prodávat dál.

„No jo, otevřeme, když to Blatný dovolí,“ říká s odkazem na nového ministra zdravotnictví paní, která přes průchod do vnitrobloku kráčí do prodejny.

Nakladatelství Naše vojsko na sebe v minulých letech opakovaně upozornilo prodejem triček a hrnků s portréty nacistického vůdce Adolfa Hitlera a zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Policie však před dvěma lety případ uzavřela s tím, že se nestal žádný trestný čin. V červnu ale zasahovala právě v obchodu u Anděla, příslušníci z odboru extremismu a terorismu hledali předměty s nacistickou symbolikou.

Hlavnímu městu, které prostory nakladatelství pronajímá, došla trpělivost letos na jaře, kdy Naše vojsko začalo prodávat kalendář s představiteli třetí říše. Po veřejné kritice dostalo nakladatelství výpověď z nájmu, a to s patřičnou výpovědní lhůtou.

Ta uplynula na konci října. Nejpozději první následující pracovní den měla společnost předat prostory hlavnímu městu v zastoupení společnosti Liga-servis.

Regály i výloha jsou ale stále plné zboží, pouze hrnky s podobiznou Adolfa Hitlera a kalendář „osobností třetí říše“ mezi nimi chybí. Výloze dominují portréty loni zesnulého zpěváka Karla Gotta.

Redakce se dotázala Emericha Drtiny, majitele nakladatelství Naše vojsko, proč dosud obchod u Anděla nepředal majiteli. „A můžete mi poradit, co ve stavu nouze mohu dělat? Lidi doma, výdělky žádné, jen média stále straší lidi,“ odpověděl Drtina.

Foto: Seznam Zprávy

Praha vypověděla smlouvu o nájmu v dubnu.

Právní cestou se ale výpovědi nijak nebránil. „Do dnešního dne neobdrželo hlavní město Praha žádnou žádost nájemce NP Naše vojsko o prodloužení termínu k vyklizení předmětných prostor,“ uvedl pro Seznam Zprávy radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09).

Právě Chabr v dubnu inicioval výpověď společnosti, která svůj byznys založila mimo jiné na prodeji dárkových předmětů s tvářemi prominentních nacistů.

„Město nechce ve svém majetku trpět podnikatele, jejichž předmět podnikání je eticky rozhodně za hranou,“ uvedl na jaře radní. „Pokud prostory nevyklidí do konce výpovědní lhůty, předáme standardně advokátní kanceláři k žalobě na vyklizení,“ dodal později Chabr na dotaz redakce.

Reklama

Doporučované