Hlavní obsah

Prodej investičních mincí v Česku nyní rekordně roste

Foto: Unsplash - John Appel

Ilustrační fotografie

Reklama

U Čechů stoupá zájem o investiční mince z drahých kovů s tím, jak roste cena drahých kovů. Prodej investičních mincí stoupá o desítky procent a poptávka po drahých kovech je přibližně čtyřnásobná.

Článek

Prodej investičních mincí v Česku v posledních měsících rekordně roste. Například poptávka po stříbrných mincích vzrostla trojnásobně. Důvodem je mimo jiné navýšení hodnoty drahých kovů v důsledku koronavirové krize.

Prodej zlatých mincí u obchodníka Golden Gate CZ vzrostl v prvním pololetí meziročně o 36 procent na 32,6 kilogramu. V peněžním vyjádření to díky nárůstu ceny zlata znamená zvýšení o 55 procent na 52,9 milionu korun. Téměř na trojnásobek se zvýšil prodej stříbrných mincí. Celkem lidé nakoupili 748 kilogramů, což je o 176 procent více než ve stejném období loni. V korunách to znamená nárůst o 132 procent na 34 milionů Kč.

Prodej stříbrných a zlatých mincí roste i České mincovně. „Způsobuje to obrovský zájem o investování do drahých kovů. Jsou nejen jistotou uložení peněz do budoucna v době nestability, ale současně také velmi dobře obchodovatelnou komoditou,“ řekla ČTK, která průzkum mezi prodejci provedla, mluvčí firmy Lenka Klimentová.

Na jaře zaznamenala firma čtyřnásobný nárůst zájmu o investiční zlato. „Zájem překonal i náš nejsilnější předvánoční měsíc, kterým je pravidelně listopad,“ podotkla.

Drahé kovy podražují

Výrazné zvýšení poptávky po mincích kopíruje nárůst zájmu o drahé kovy. Na začátku druhého pololetí zlato zaznamenalo prudký nárůst na rekordní hodnoty, když prolomilo hranici 2000 dolarů za troyskou unci (31,1 gramu). Důvodem je nervozita na kapitálových trzích způsobená koronavirem a také obchodní válkou mezi USA a Čínou.

Začátek koronovirové krize poznamenal prudký výkup všech drahých kovů nejen v Evropě, ale taky v Asii a zámoří, doplnil spoluzakladatel aukčního domu Macho & Chlapovič Elizej Macho. Během prvních dnů krize se podle něj situace vyostřila a nebylo možné koupit zlato nikde, dokonce ani objednat u producentů, zastavila se těžba, rafinérie, mincovny i logistika.

Vzhledem k rostoucímu zájmu připravila Golden Gate svou třetí korporátní ražbu mincí. Po předchozích ražbách Sedm divů světa a Lovely baby navazuje českým tématem významných hor. V plánu je ražba devíti motivů mincí, které budou vycházet dvakrát ročně. V každém regionu byla vybrána významná hora a k ní typické, symbolické nebo ohrožené zvíře. Například Sněžku bude doprovázet motiv orla skalního.

Poptávka po drahých kovech je letos od začátku koronavirové krize proti loňsku podle obchodníků zhruba čtyřnásobná. Současné denní tržby vzrostly o 400 procent a přibližují se běžným týdenním prodejům. V prvním pololetí lidé u Golden Gate nakoupili 950 kilogramů zlata, 24 tun stříbra a 12 kilogramů platiny v celkové hodnotě 1,8 miliardy korun.

Reklama

Doporučované