Hlavní obsah

Prodej mentolových cigaret končí. Kuřáci jich mají kartony v zásobě

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Vypadá to, že cigaretám s příchutí mentolu je v Česku i po celé Evropské unii navždy konec. Tuzemské trafiky hlásí zvýšený zájem a prodeje po kartonech.

Článek

Cigarety s mentolovou příchutí jsou podle odborníků na závislosti oblíbené hlavně dětmi a mladistvými. Zákaz jejich prodeje v EU od 20. května tak může pomoci, aby mladí kouřit vůbec nezačali. V tiskové zprávě o tom informovalo Centrum pro výzkum a prevenci užívání tabáku Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

„Mentol dělá z kouření zdánlivě příjemnější zážitek, neboť vyvolává chladivý pocit při kontaktu se sliznicemi. Má také mírné anestetické a analgetické účinky,“ vysvětluje vedoucí centra Adam Kulhánek. Jak dodává, díky mentolové příchuti je kouř z ochucených cigaret pro kuřáka méně dráždivý, a uživatelé tak nemají problém navyšovat svou spotřebu.

Lidé nakupují kartony

Tomu odpovídá i chování zákazníků v českých trafikách a prodejnách tabáku. Například zaměstnankyně řetězcové prodejny tabáku Geco v Jindřichově Hradci řekla Seznam Zprávám, že v posledních dnech byl v prodejně vidět výrazně zvýšený zájem o nákup ochucených cigaret. „Dělají si zásoby. To je evidentní,“ řekla prodavačka. Většina značek těchto ochucených cigaret už podle ní téměř není k sehnání.

O detailní informace o prodejích požádaly Seznam Zprávy také společnost Geco, ta se však vyjádřit odmítla.

Zvýšený zájem a prodeje však potvrdila síť prodejen Don Pealo, která se kromě prodeje alkoholu zaměřuje také na tabák. Cigarety s příchutí se na prodejích společnosti podílejí přibližně deseti procenty. „Poslední dny jsme zaznamenali skokový nárůst poptávky po těchto cigaretách. Zákazníci si tvoří zásoby a na mnoha prodejnách už nejsou k dostání,“ potvrzuje nárůst prodejů mentolových cigaret Ondřej Šmíd ze společnosti Peal, která prodejny provozuje a zajišťuje velkoobchodní prodej tabákových výrobků.

Cigarety v číslech

Podle studie Eurobarometr z roku 2017 užívalo cigarety s mentolovou příchutí v rámci zemí EU osm procent dospělých kuřáků. Ze zahraničních studií je zřejmé, že je preferují zejména ženy. „Zájem je v posledních letech konstantní, nijak významně ani neklesal, ale ani nerostl,“ řekl Seznam Zprávám Ondřej Šmíd.

Z projektu Česko v datech vyplynulo, že Česká republika je sedmá na světě ve spotřebě cigaret, na každého staršího 15 let jich v průměru připadá přes 2400 za rok. Nejvíc kouří senioři.

Téměř pětina úmrtí v ČR se pak podle odhadů připisuje kouření cigaret. Náklady na tento zlozvyk pro systém veřejného zdravotního pojištění se odhadují kolem 100 miliard korun ročně. Výběr daní z tabáku na ně nestačí.

Reklama

Doporučované