Hlavní obsah

Produkce mléka v ČR stoupla o deset procent i díky izolaci země

Foto: Unsplash - Robin Worrall

Češi začínají více koukat na kvalitu potravin.

Reklama

Produkce mléka v ČR stoupá až o deset procent. K nárůstu přispěla izolace země v době pandemie, Češi ale také více konzumují mléčné výrobky. Stále méně také hledí na cenu a začínají preferovat kvalitu.

Článek

Výroba téměř všech mléčných výrobků v ČR od ledna do července stoupla, u některých oproti loňsku i o desetinu. Taková situace v Česku dlouho nebyla, řekl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček na dnešní tiskové konferenci v Přibyslavi. K růstu domácí výroby podle něj přispěla určitá izolace zemí v koronavirové pandemii. Zároveň upozornil na to, že pandemie českým výrobcům a zpracovatelům mléka také přináší problémy.

„Jaro bylo velice obtížné,“ řekl Kopáček. Firmám chyběla část zaměstnanců, kteří zůstali doma s dětmi, zbylí museli pracovat v horkých provozech v rouškách. Přesto se podle předsedy svazu podařilo svézt a zpracovat veškeré české mléko. „Po celou dobu nouzového stavu byly v prodejnách plné regály čerstvých kvalitních mléčných výrobků,“ uvedl. Stejný úkol podle něj nejspíš producenty čeká v nejbližší době, protože se kvůli nemoci covid-19 opět zavádějí různá bezpečnostní opatření.

Dodávky mléka v České republice za prvních letošních sedm měsíců podle svazu meziročně stouply o 4,6 procenta. Zhruba stejná jako před rokem byla výroba konzumního mléka, u dalších mléčných potravin stoupla. Například smetany se vyrobilo o 11,3 procenta víc, jogurtů o 9,4 procenta, másla o 4,2 procenta. Produkce tvarohů v Česku stoupla o 12,5 procenta a přírodních sýrů o osm procent.

Spotřeba mléka a mléčných výrobků se podle Kopáčka už minulý rok zvýšila o 1,3 procenta na rekordních 249 kilogramů na osobu. „Když slyšíte ta výrobní čísla, tak je nastartováno i na dobrý výsledek letošního roku,“ uvedl předseda mlékárenského svazu. Podle něj bude důležité, aby Češi u českých výrobků zůstali.

Zástupci mlékáren hodnotili dopad jarních opatření proti nemoci covid-19 podle toho, jak velký podíl produkce dodávají do restaurací a školních jídelen, které byly zavřené, nebo na export. „Ještě jsem nezažil, aby nám 35 procent odbytu zmizelo z pondělí na úterý,“ řekl Miloš Kvasnička z Mlékárny Polná vyrábějící sýry. Lidé prý ale zase kupovali víc mléčných výrobků v obchodech. „My jsme měli štěstí, že na gastru nemáme tak velký podíl výroby,“ uvedl ředitel Choceňské mlékárny Pavel Marek.

Agrární analytik Petr Havel s odvoláním na průzkum veřejného mínění Eurobarometr uvedl, že v Česku přibývá lidí, kteří upřednostňují kvalitu potravin před cenou. Podíl spotřebitelů, pro které je cena nejdůležitějším kritériem, podle šetření za deset let klesl ze 75 na loňských 62 procent. „Ten posun je velmi významný,“ řekl.

O něco méně než mlékaři můžou být letos spokojení chovatelé krav. Cena mléka v České republice podle Kopáčka do letošního července meziročně klesla o 3,5 procenta na 8,19 koruny. Podle něj je ale předpoklad, že už by se letos výrazněji snižovat nemusela.

V Přibyslavi bude v sobotu 29. mlékárenský den, přehlídky se zúčastní 18 mlékáren. Kvůli koronaviru je ale zrušená ochutnávka mléčných výrobků. Zůstane trh na náměstí i doprovodné akce.

Reklama

Doporučované