Hlavní obsah

Chovanec: Proč natočil klip s kulovnicí, nejezdí do Bruselu a o souboji Drahoš - Zeman

Úryvek z obsáhlého rozhovoru s Milanem Chovencem: Hovoří v něm o prezidentské kandidatuře Jiřího Drahoše.

 

Reklama

Místopředseda ČSSD a Zemanův podporovatel Milan Chovanec v profilovém rozhovoru pro Seznam Zprávy promluvil i o tom, jak vidí naděje ČSSD na vítězství ve volbách.

Článek

Tento týden oznámil kandidaturu na prezidenta profesor Jiří Drahoš, bývalý předseda Akademie věd. A jelikož jste prvním místopředsedou ČSSD, která přemýšlí, kdo by měl být jejím kandidátem na hlavu státu, tak se ptám, jak se díváte na prezidentský souboj Zeman – Drahoš – Horáček – případně další? 

Já osobu pana profesora Drahoše znám opravdu jenom z médií. Neměl jsem šanci se s tím člověkem potkat. Na druhou stranu mi přijde, že to je kandidát, který na sebe může vázat určitou část lidí nespokojených s výkonem funkce prezidenta Zemana a že se může stát na první dojem vážným kandidátem a soupeřem právě pro tu skupinu lidí, kteří by chtěli jiný styl vládnutí na Pražském hradě. Já se dlouhodobě netajím sympatiemi k Miloši Zemanovi, byť to neznamená, že k sobě nejsme navzájem kritičtí...

…a má tedy vaši podporu do prezidentské volby? 

Miloš Zeman do volby moji podporu má, pokud se něco zásadního nestane. Myslím, že politik má být předvídatelný - a Miloš Zeman předvídatelný je. Od pana Drahoše si vůbec neumím představit, jakým způsobem by chtěl mandát prezidenta vykonávat. Ale má dost času na to, aby to veřejnosti sdělil. Já ho určitě nebudu pomlouvat, určitě ho nebudu shazovat. V každém případě si myslím, že osoba pana Drahoše ten souboj okoření a že to bude zajímavý souboj. Kdybych si dneska měl tipnout, tak druhé kolo může být Miloš Zeman vůči panu profesoru Drahošovi.

Chtěl byste, aby šla ČSSD do prezidentských voleb s jasným kandidátem, respektive aby jasného kandidáta podpořila? 

Víte, já si myslím, že se ta politická nominace nebo ten politický pokyn našim voličům strašně přeceňuje. Není to nutná věc. Od té doby, co se tady změnila volba prezidenta na volbu přímou, a já jsem za to rád, tak na to mají politické strany marginální vliv. Víceméně to směřuje k tomu, že pokud máte vlastního kandidáta, tak mu zabezpečujete určité zázemí. Myslím si, že sociální demokracie by měla říct, koho podporuje, ale že by to bylo zásadně rozhodující pro tu volbu? Uvidíme, jak se rozhodneme ve vedení strany, jestli půjdeme cestou referenda, nebo jinou cestou.

Silný Babiš nás odveze do Běloruska

Na nedávném sjezdu ČSSD jste 58 procenty hlasů obhájil pozici prvního místopředsedy. Vystoupil jste tam s projevem zlého muže proti Andreji Babišovi: Řekl jste, že nás vede do totality a zmiňoval jste Bělorusko. To jsou dost silná slova na to, že spolu sedíte ve vládě a není vyloučeno, že v ní můžete sedět i po volbách… 

No, kdyby se stalo to, že Andrej Babiš získá absolutní moc a nebyl by v určitých nápadech brzděn koaličními partnery, tak cesta do Běloruska je nabíledni. Když se podíváte na jeho snahu vládnout většinově, de facto bez partnerů, omezit parlamentní demokracii, kterou označuje za žvanírnu… Víte, já jsem si také chviličku myslel, že v té Poslanecké sněmovně jsou debaty strašně zbytečné a zdlouhavé, ale je to de facto poslední fórum, kde lidi mají šanci říct alespoň svůj vlastní názor. A pokud uzavřeme i tyto možnosti, kde se lidé můžou vyjádřit, tak skončíme opět v těch sedmdesátých, osmdesátých letech, nebo ještě hůře v padesátých letech.

Teď logicky mluvíte jako konkurent hnutí ANO. Nicméně otázka směřovala k tomu, jestli spolu můžete sedět ve vládě, a to i po volbách. Ať už výsledek dopadne jakkoliv. 

Můžeme spolu sedět ve vládě v případě, že budeme silní natolik, že budeme schopni brzdit ambice Andreje Babiše. Pokud by to bylo o tom, že budeme slabší partner a získáme ministerstvo v uvozovkách pro vrátnici a pro větrání, tak nemá smysl v té vládě být, protože tam budeme pouze fíkovým listem Andreje Babiše. A pak je lépe být čistá opoziční strana a odhalovat věci z opozice. To je to, s čím do voleb jdeme. Pořád si myslím, že v této zemi jsou lidé rádi, že je tu demokracie, že jsme se v roce 1989 vydali tímto směrem a že si včas uvědomí, že dominance jedné strany k ničemu prospěšnému nevede. Ty volby jsou za dost měsíců a vzpomínám si na Jiřího Paroubka, na průzkumy volebních preferencí sedm osm měsíců před volbami, které hlásily 45 procent. A podívejte se, jaký byl reálný výsledek.

Ale to byla vaše strana, ČSSD. 

Určitě.

Šance na vítězství ČSSD je přes 50 procent

Kolik byste dneska vsadil na to, že ve volbách zvítězí ČSSD? 

Myslím, že šance, abychom zvítězili, je více než padesát procent. Ten výsledek může být velmi těsný. A záleží na tom, jak se budeme chovat těch závěrečných osm měsíců do voleb. Když se podíváte na preference, my drobně posilujeme, Andrej Babiš stagnuje nebo ztrácí. A bude záležet na volební kampani.

Říkáte, kolem padesáti procent možnost, že ČSSD zvítězí. Myslíte, že tomu vítězství pomůže i styl vaší prezentace? Nedávno jste natočil video s kulovnicí, kde jste vystoupil de facto na podporu toho, aby lidé mohli svobodně držet i tyto zbraně. Myslíte si, že to opravdu v kampani funguje?  

To byla samozřejmě nadsázka. Byla to snaha určitým způsobem zaujmout a přivázat se k tomu tématu, ukázat na něj, takzvaně ho nasvítit. I tím způsobem se přeci má ta politika vést. Není to čistě jenom vážná věc.

Nestrašíte trochu lidi? 

Čím myslíte?

Že mají chodit ozbrojení. Přece jenom kriminalita v Česku klesá, na to byste měl být spíš možná hrdý. Ale chodit s kulovnicí?  

Já jsem na tuto zemi hrdý celkově. Tak zaprvé to byla atrapa, za druhé: Dostal jsem ji asi dva dny předtím ke svým narozeninám. To snad ani nebyla kulovnice, ale nějaká opakovačka z Divokého západu. Mně jde o těch 300 tisíc držitelů zbraní, kteří jsou v České republice, kteří si plní své zákonné podmínky - a přijde Evropská komise... Víte, co mně strašně vadí? Já jsem proevropský politik - a ta Evropa si dělá strašně špatné jméno právě těmito opatřeními. Proboha živého, který terorista použil legálně drženou zbraň? Ani jeden!

Do Bruselu jsem nejel, byl jsem ve Sněmovně

Pane ministře, tady bych vám mohl zmínit informaci o tom, že posledních zasedání rady evropských ministrů vnitra jste se nezúčastnil: ani v prosinci, v listopadu, v říjnu, ani teď… 

Asi třikrát. Dvakrát jsem byl asi v Poslanecké sněmovně, kde se hlasovaly důležité zákony pro Českou republiku. Já jsem poslanec, takže minimálně, pokud si správně pamatuji, tak jsem byl v Poslanecké sněmovně, kde se hlasoval protikuřácký zákon a další zákony...

Takže jste nemohl jet na zasedání ministrů do Bruselu? 

Když máte v jeden den tři akce, tak to musíte vyhodnotit. Nejde se rozdělit, rozpůlit ani roztrojit.

Dal jste přednost zasedání Poslanecké sněmovny? 

Dal jsem přednost jiné práci, určitě jsem neležel doma a nekoukal se z okna. U té poslední, to mě mrzelo, na poslední chvíli jsem to rušil, ze zdravotních důvodů. Ale znova říkám, pokud máte tři akce v jeden den, musíte si vybrat tu, kterou jste schopen absolvovat.

Češi milují poloautomatické zbraně

Budete ještě před volbami někdy chodit s tou kulovnicí? 

Ale nebudu. Víte co, berte to opravdu tak, že politik by měl do veřejného prostoru vnášet nějakou debatu. A když to máte sterilní a máte to unylé a čistě v té kravatě s výrazem pokerového hráče a lidem nic neříkáte, tak občas je potřeba některé téma zvednout možná i takto nestandardně.

Jde o to, jestli se vám to povedlo zvednout. 

Povedlo.

Ale v té Evropské unii se vám to nepovedlo prosadit. 

Nepovedlo prosadit… Jak můžete prosadit něco v Evropské unii, když nejste schopen přesvědčit své partnery o tom, že Češi jsou specifičtí: Česká republika je unikátní v tom, že tady se lidé zamilovali do poloautomatických zbraní a tak, jak nám je za komunistů sebrali a lidé tu de facto velice omezeně drželi pouze lovecké zbraně, tak po roce 1989 si čeští lidé nakoupili poloautomatické pistole, které mají pro svoji ochranu, v malém procentu, v mnoha případech pro sportovní účely. A těmto lidem, kteří to drží patnáct dvacet let, to vezmeme jenom proto, že se Evropa rozhodne.

Záznam rozhovoru s místopředsedou ČSSD si pusťte zde:

Rozhovor s Milanem Chovancem.

Reklama

Doporučované