Hlavní obsah

Biolog Flegr: Udělal jsem chybu, která mohla vést k třetí a čtvrté vlně

Foto: Profimedia.cz

Hostem Marie Bastlové byl biolog Jaroslav Flegr.

Reklama

Článek

Přišel s prvními dramatickými odhady toho, jak budou narůstat počty nakažených a úmrtí na koronavirus. Chtěl zburcovat občany nebo vládu? A jak vidí Jaroslav Flegr epidemii dnes?

Evoluční biolog Jaroslav Flegr byl hostem Ptám se já.

Podle Flegra není současný pokles nákaz dost rychlý. Důvodem je přítomnost britské mutace v Česku: „Je vidět, že opatření zabírají alespoň trochu. Ale nesmíme předčasně rozvolnit,“ vysvětloval v rozhovoru.

Evoluční biolog vidí naději v přicházejícím teplejším počasí, to prý může snižování čísel výrazně pomoci: „Jde o to, jak dlouho to vydrží. Musíme otevírat okna, držet se venku, pobývat na sluníčku. Nejde jen o samotnou teplotu, podstatné je i naše chování. Až rozkvetou pampelišky, myslím, že čísla do pár dnů klesnou,“ řekl v Ptám se já s tím, že by se Česko mohlo dostat na lepší čísla koncem dubna či začátkem května. A dokonce očekává, že díky vakcíně se bude situace v průběhu roku už jen zlepšovat.

Na otázku, zda nelituje svých dřívějších katastrofických prognóz, Flegr řekl, že kdyby tolik neburcoval, možná by paradoxně zabránil ještě většímu rozmachu epidemie ve třetí a čtvrté vlně. „Nejsem si jist, jestli to, že jsem přispěl k tomu, že při druhé vlně nezkolabovaly nemocnice, nepovzbudilo naše promořovače, aby nám přichystali třetí a čtvrtou vlnu,“ uvedl.

„Vycházel jsem v té době z představy, že lidé, kteří jsou zodpovědní za boj s epidemií, nevědí, co se na nás řítí. Epidemiemi se zabývám roky, věděl jsem, kdy dojde ke kolapsu. Snažil jsem se burcováním veřejnosti probudit i zodpovědné lidi, aby rychle šlápli na brzdu,“ dodal s tím, že netušil, že „ještě po půl roce někdo bude chtít promořit populaci.“

Flegr viní z neoficiální, dle jeho slov „zločinné“, strategie promořování ministerské úředníky. Vláda je podle něj vinna tím, že údajně kvůli volbám nešlápla na podzim na brzdu dříve. S „chladnou hlavou“ prý počkala do doby, kdy už nešlo šíření pandemie brzdit.

Flegrovi vadí, že se mu vyčítají jeho přehnané predikce počtu úmrtí na koronavirus, ale ne ty, které byly podhodnocené. Sám do celkového počtu úmrtí v souvislosti s covidem započítává i všechna nadúmrtí z minulého i letošního roku. „V současnosti máme oficiálně 25 tisíc mrtvých, když se k tomu přičtou nadúmrtí z minulého a tohoto roku, jsme podle všeho na 35 tisících mrtvých, to je opravdu hodně,“ řekl.

Nepoškodil si Flegr svými předpověďmi vědeckou reputaci? A selhaly vědecké elity svými výroky během pandemie?

Poslechněte si celý rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované