Hlavní obsah

Prohlédněte si nejnovější Rolls-Royce. V Praze měl evropskou premiéru

Video z odhalení Rolls-Royce Ghost v karlínské Hauch Gallery.Video: Karolína Štuková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nový model Ghost britské automobilky Rolls-Royce měl evropskou premiéru v Praze. Na obhlídku se teď dva dny scházejí čeští byznysmeni v karlínské Hauch Gallery. Cena vozu začíná na částce 6,6 milionu korun. Pochopitelně bez DPH.

Článek

První Rolls-Royce pod názvem Ghost se vydal na silnice v roce 1907. Díky jeho stříbrné barvě vznikl model Silver Ghost. O 113 let později přijela do Prahy jeho nejnovější verze. Má dvanáctiválec o objemu 6,7 litru a na kapotě pochopitelně sošku Spirit of Ecstasy. Vše jen v tom úplně nejmodernějším pojetí včetně například hliníkového rámu karoserie nebo elektricky otevíraných dveří.

+5

„Pro automobilku je to celosvětově nejprodávanější model a jsme rádi, že ho v Praze můžeme ukázat poprvé z celé Evropy,“ uvedla Eva Kadlec Dědochová, šéfka českého zastoupení Rolls-Royce Motor Cars Prague. To vzniklo teprve před pěti lety a je dceřinou firmou dealerství BMW CarTec, které ovládá její manžel Karel Kadlec.

Čeští a slovenští byznysmeni a příznivci značky tak mohli přestat využívat služeb Vídně a Drážďan, kde se vozy značky Rolls-Royce dříve prodávaly nejblíže.

Nový Ghost přes hmotnost dvě a půl tuny zrychluje na stovku za 4,8 sekundy, má pohon všech kol a 571 koní. Na délku měří pět a půl metru a brzy přijde na trh ještě prodloužená verze EX. Cena začíná na 250 tisících eur bez DPH, v přepočtu tedy zhruba 6,6 milionu korun.

Zároveň se počítá s tím, že si zákazníci mohou ve firemním BeSpoke programu nechat upravit vůz zcela na míru. Britská automobilka s BMW v zádech se ráda chlubí tím, že umí zákazníkům splnit prakticky jakékoli přání, které neohrožuje bezpečnost silničního provozu. Dodací lhůty se potom prodlužují pochopitelně i na desítky měsíců a cena roste úměrně přáním kupujících.

Čeští a slovenští zákazníci, kterých bylo loni kolem čtyřiceti (dealerství přesná čísla neuvádí), si nejvíc oblíbili kabriolet Dawn a hodně čekali také na nejluxusnější světové SUV: Rolls-Royce Cullinan, který se loni začal dodávat. Naproti tomu model Ghost patří mezi nejstřídmější rollsy, majitelé se v případě tohoto modelu nejspíš sami posadí za volant a nespoléhají se na služby řidiče.

Premiéru má v karlínské Hauch Gallery, kam teď dealerství zve potenciální zákazníky a zákaznice nejen z řad byznysu. Mimochodem první českou byznysmenkou, která si koupila Rolls-Royce, je Jolanta Burkotová. Radost si udělala poté, co prodala čtvrt století budovanou firmu Trestles. Dnes provozuje hotelový Zámeček Petrovice na Karvinsku.

Reklama

Doporučované