Hlavní obsah

Prohnilé vedení futsalového svazu? Klub z Litoměřic kvůli němu ukončil působení v nejvyšší soutěži

Foto: Profimedia.cz

Futsalová VARTA liga pokračuje s jedenácti účastníky. Litoměřice odstoupily kvůli nesouhlasu s vedením ligy.

Reklama

Po Nejzbachu Vysoké Mýto skončil v nejvyšší české futsalové soutěži během půl roku další klub. Loňský semifinalista z Litoměřic skončil ve VARTA futsal lize kvůli fungování českého svazu. Uvedl to ve svém prohlášení majitel klubu Miloš Náprstek. Podle zjištění Seznam Zpráv s jeho důvody a názory většina ostatních klubů souhlasí.

Článek

Rozhodnutí klubu Gardenline Litoměřice mělo mít demonstrativní charakter. Majitel klubu Miloš Náprstek chtěl poukázat na údajné nefunkční, amatérské a prohnilé vedení futsalového svazu. Stojí to v oficiálním prohlášení litoměřického klubu. „Poslední kapkou pro moje rozhodnutí bylo dodatečné potrestání našeho hráče Fabricia na tři soutěžní utkání za zákrok, který přišel 14. září v zápase proti Uherskému Hradišti. Hráč ještě odehrál další dva zápasy a disciplinární komise vydala rozhodnutí o pozastavení závodní činnosti až 9. října. Podle vyjádření svazového předsedy Mestka se jednalo o využití nepříliš často využívaného institutu. Já nevím o žádném podobném disciplinárním prohřešku hráče za poslední tři roky, u kterého by byl tento institut použit. Jednalo se o vážné ovlivnění soutěže, respektive ovlivnění soupeřů, proti kterým mohl Fabricio nastoupit,“ tvrdí Miloš Náprstek.

Futsal spadá pod Fotbalovou asociaci České republiky (FAČR) a na celou situaci reagovalo také vedení futsalového svazu v čele s předsedou Otakarem Mestkem. „Jedná se o velké poškození VARTA futsal ligy, a tak lze očekávat odpovídající postihy klubu Gardenline Litoměřice. Apeluji na vás – soustřeďme se na práci pro futsal. Za sebe, Komisi futsalu FAČR i sekretariát vám slibuji, že se o to z plných sil snažíme,“ stojí v prohlášení Otakara Mestka. Právě na vedení a svazový sekretariát míří v prohlášení Litoměřic největší kritika. Miloš Náprstek mimo jiné vyzývá ke změně na vedoucím postu při nadcházejících volbách, které proběhnou na jaře příštího roku. Sám litoměřický podnikatel se ale do vedení svazu nehrne. „Mělo by jít o schopného manažera, který není spojen s žádným klubem, nenechá se ovlivňovat a přijme plnou zodpovědnost za své podřízené, úspěchy i neúspěchy,“ dodává.

K odstoupení Litoměřic z nejvyšší soutěže došlo v době, kdy už měly Litoměřice odehrány čtyři utkání. Část prvoligových klubů Litoměřice za odchod z již rozběhnutého ročníku kritizuje, současně ale podle zjištění Seznamu většina z nich Náprstkovy názory i důvody chápe. Konkrétně sedm z jedenácti zástupců zbývajících klubů s ním v tomto případě souhlasilo, tři byly proti a jeden se k celé situaci nechtěl vyjádřit. „To mě těší, ale nepřekvapuje. Pokud budu počítat i nás, tak osm týmů z dvanácti vyjadřuje jasnou nespokojenost se stávajícím vedením. Nemluvě o celkovém stavu futsalu, který se dostává na samotnou hranu bytí a nebytí,“ myslí si Náprstek.

Futsalový svaz a rodina Simitči 

Miloš Náprstek ve svém prohlášení dále uvádí hned několik důvodů, proč by mělo ke změně ve vedení českého futsalu dojít – mimo jiné pochybení disciplinární komise či nedodržování závazných pravidel a řádů. To mělo probíhat především v kauzách kosovské rodiny Simitči, která založila úspěšný klub Benago Praha (následně Benago Zruč nad Sázavou). „Klub se odmítá podvolit svazové ‚generalitě‘, která si rozhoduje dle vlastní libosti, nedodržuje závazná pravidla, předpisy, řády a kauzy týkající se především klubů pod vedením rodiny Simitči, tedy klubů Benago a Sparta. Navíc se snaží tyto kauzy tutlat a zahlazovat nejen v rozporu s morálně etickým kontextem, ale také v rozporu s řády a předpisy,“ stojí v litoměřickém prohlášení.

Bratři Ago a Beni Simitči za Benago dlouhá léta hráli a později přešli k funkcionářským postům. V roce 2017 ale klub Benago (spojení jmen Beni a Ago) skončil a oba bratři přešli do pražské Sparty. Starší bratr Beni zde působí jako trenér a jeho mladší sourozenec Ago převzal po nešťastné smrti Zdeňka Větrovského funkci klubového prezidenta. Ve Spartě vznikl ambiciózní projekt, který má ty nejvyšší sportovní cíle. V loňské sezoně došel tým z haly na Podvinném mlýně do finále, kde podlehl futsalovému hegemonovi z Chrudimi. Nyní figuruje po pěti odehraných kolech na třetí příčce.

Podle slov litoměřického majitele Miloše Náprstka docházelo prostřednictvím svazu k zahlazování kauz, které se týkaly rodiny Simitči. „Já jsem ve futsale asi 20 let a pan Náprstek zhruba tři nebo čtyři roky. Futsalový svaz s předsedou Mestkem udělal za tu dobu kus práce a s podobnými názory rozhodně nesouhlasím. Když se něco stalo, tak byl bratr nebo klub vždy potrestáni. Jsou to výmysly,“ říká prezident futsalové Sparty Ago Simitči.

Klub Gardenline Litoměřice se po ukončení ligového působení domluvil se svými hráči na ukončení smluv a dovolil jim zadarmo odejít do jiných klubů. „V našem konci ve VARTA lize rozhodně nehrály roli ekonomické důvody. Co se týče rozpočtu, tak figurujeme mezi nejlepšími kluby v Česku a jsme ekonomicky zabezpečení minimálně na další tři roky. S hráči jsme si společně sedli a naprosto otevřeně jsem jim vysvětlil důvody, které mě k rozhodnutí vedly. Oni tomu na začátku vůbec nevěřili, ale nakonec to pochopili, každý z nich mi podal ruku a vzájemně jsme si popřáli hodně štěstí v osobním i futsalovém životě,“ doplňuje Náprstek.

VARTA futsal liga tak pokračuje pouze s jedenácti účastníky. Miloše Náprstka čeká v příštích týdnech disciplinární a etické řízení.

Reklama

Doporučované