Hlavní obsah

Prolomení ochrany iPhonů? Soukromí uživatelů nedáme, říká Apple

Ilustrační fotografie.

Reklama

V současnosti tolik skloňovaný terorismus je důvodem, proč bezpečnostní služby nejen v USA, ale i v Evropě naléhají na technologické giganty, aby do svých zařízení instalovaly tzv. zadní vrátka, tedy možnost rychlého přístupu k osobním údajům uživatelů. Pouze ovšem pro potřeby konkrétního státu v krizových případech. Jeden z největších zastánců šifrování v zámoří, Apple, se nechal na veletrhu CES 2020 opět slyšet, že data svých klientů ani přes naléhání FBI tak snadno nedá.

Článek

Výrobce chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka na výstavišti spotřební elektroniky v Las Vegas hájila přímo vedoucí bezpečnosti firmy Jane Horvathová. Informuje o tom agentura Bloomberg.

Soukromí uživatelů prioritou

Zástupkyně Applu bránila šifrování, které společnost používá k ochraně informací uložených na iPhonech uživatelů v případě ztráty nebo krádeže zařízení. Firma se prý v takové situaci zaměřuje primárně na to, aby jejich soukromá data jako zdravotní nebo platební informace nedostala do rukou třetí strana.

Horvathová při panelové diskuzi rovněž označila terorismus a sexuální zneužívání dětí za odporné a zdůraznila, že její společnost z kalifornského Cupertina je orgánům při vyšetřování každodenně nápomocná.

Údaje útočníků Apple vydá, ale sám

Šifrování soukromých souborů technologickými firmami se vrátilo do popředí zájmu nedávno. Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) oslovil Apple kvůli přístupu do chytrých telefonů, jež vlastnil údajný střelec, který zabil tři lidi na základně americké armády v Pensacole na Floridě začátkem prosince. Tamní policie ho po útoku zneškodnila, jeho zařízení tedy zůstala zaheslovaná a detektivům nepřístupná.

„Když nás FBI minulý měsíc požádala o informace k tomuto případu, dali jsme jim veškerá data, která jsme měli, a takto je hodláme podporovat i nadále,“ uvedl Apple v úterý ve svém prohlášení.

Ať se snaží sebevíc

Kalifornská firma podle Bloombergu reaguje na vyžádání osobních údajů uživatelů vyšetřovateli často. Pomáhat úřadům odemykat svoje zařízení ovšem odmítá. Zabezpečení iPhonů a šifrování, jak i sama společnost uvádí, má svůj důvod a třetí strany se do nich prý zkrátka nedostanou, ať se snaží sebevíc.

Technologické giganty ve sporu s vládami různých zemí balancují na hraně právního vynucení přístupu a hájení soukromí uživatelů už roky, uvádí agentura. Patrně nejvýraznějším případem byla střelba v kalifornském San Bernardinu v roce 2015. Tehdy se proti prolomení zabezpečení iPhonu útočníka postavil samotný ředitel Applu Tim Cook. FBI i přesto zařízení „hacknula“ – k osobním údajům se tedy dostala silou.

Prolomení silou v zájmu národní bezpečnosti

Loni v červenci označil šifrování jako nástroje podrývající národní bezpečnost, které znemožňují preventivní zásahy vyšetřovatelů ještě před spácháním zločinu, při přednášce na Fordhamské univerzitě v New Yorku i americký nejvyšší státní zástupce William Barr.

Za Horvathovou se na CES 2020 postavili šéfové pro bezpečnost z americké Federální obchodní komise (FTC), drogistického koncernu Procter & Gamble nebo Facebooku, který zastupovala Erin Eganová. Apple sice podle Bloombergu na takových diskuzních panelech obhajuje šifrování a bezpečnost soukromí často, na veletrhu v Las Vegas se ale objevil po dlouhé době poprvé.

Podpora dalších firem

Podle Eganové má Facebook sice „odlišný obchodní model než Apple, oba se však shodně staví za ochranu soukromých dat“. Jak uvedla, zahrnuje to i hardwarová zařízení jiných firem, která ale používají software společnosti, jako třeba headset pro virtuální realitu Oculus. Taktéž dodala, že informace svých uživatelů používají pouze pro vlastní služby a spolupráci s reklamními společnostmi. Soukromí jejich klientů je tak prý chráněno. To ovšem i přes předešlou shodu v ochraně dat rozporovala zástupkyně Federální obchodní komise Rebecca Slaughterová.

Reklama

Doporučované