Hlavní obsah

Apple opraví bezpečnostní chybu ve svých přístrojích. Ke shromažďování důkazů ji využívala i FBI

Ochrana zákazníků AppluVideo: Johana Trešlová, Reuters

 

Reklama

Chybu v nastavení přístrojů, skrze kterou bylo možné získávat osobní data bez spolupráce jejich majitelů, společnost Apple opraví. Poprvé ji přitom FBI využila k získání informací o střelci v San Bernardinu již před dvěma lety.

Článek

Apple oznámil, že s aktualizací systému iOS zmizí z iPhonů i bezpečnostní mezera, která umožňovala třetím stranám získávat z telefonů informace bez součinnosti jejich majitelů. Této chyby v nastavení přístrojů využívaly hojně především bezpečnostní složky, které tímto způsobem shromažďovaly důkazy během vyšetřování.

K datům v telefonech se bylo možné dostat i bez znalosti hesla, a to skrze napájecí a datový konektor. Ten bude i po aktualizaci softwaru nadále funkční, ale možnost přenosu dat se automaticky vypne hodinu poté, co byl telefon zamčen, pokud nebude vloženo správné heslo.

Informace takto získala v mnoha případech například FBI. Ta zaplatila blíže neidentifikované agentuře za to, aby pro ni prolomila heslo k iPhonu střelce ze San Bernardina. Apple s Federálním úřadem pro vyšetřování na případu odmítl spolupracovat.

Společnost uvedla, že chce tímto opatřením ochránit data všech svých uživatelů. Především pak těch, kteří žijí v zemích, kde není tak přísná legislativa jako v USA a telefony zde jsou často zabavovány policií. Apple rovněž upozornil na to, že chyby nevyužívaly jen zpravodajské služby, ale i zločinci nebo špioni.

Neochota Applu sdílet informace z telefonů podezřelých osob s bezpečnostními složkami již dříve vzbudila poprask na americké politické scéně. Řada veřejných činitelů byla pobouřena tím, že společnost proti sobě tímto způsobem staví práva svých uživatelů a širší veřejný zájem na bezpečnosti. Krok Applu kritizoval během své prezidentské kampaně například Donald Trump.

Generální ředitel společnosti Apple Tim Cook již dříve označil právo na soukromí za fundamentální a kritizoval největší konkurenty společnosti Facebook a Google za to, že shromažďují ohromná množství dat svých uživatelů k tomu, aby je využívaly k marketingovým účelům.

FBI po Applu požadovala, aby programoval své telefony tak, aby se do nich bylo možné v nutných případech ze strany policejních orgánů dostat vždy. To však Cook odmítl s tím, že by šlo o nebezpečný precedent. Řekl, že se společnost neustále snaží prvky k ochraně soukromí na všech přístrojích zdokonalovat tak, aby jejich data ochránila před hackery, zloději identit a nežádoucím vnikům do soukromí. Popřel však, že by se společnost Apple těmito opatřeními snažila mařit výkon spravedlnosti, nebo ztěžovat práci bezpečnostních složek.

Proč Apple opravuje chybu až nyní, není jasné. FBI ji přitom poprvé využila již před dvěma lety. Od té doby vyvinula programy, díky kterým bylo možné se do telefonů nabourat a získat tak osobní data, řada soukromých společností. Ty je pak prodávaly i vyšetřovacím orgánům, právě včetně FBI. Je mezi nimi i společnost Grayshift, kterou založil bývalý vývojář z Applu. Společnost vyvinula a prodávala policejním složkám za 15 tisíc dolarů přístroj, který jim přístup k cizím telefonům, skrze mezeru v nastavení, zprostředkovával.

Reklama

Doporučované