Hlavní obsah

Promáčená pole komplikují na jižní Moravě podzimní polní práce

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Zpoždění prací na polích o dva až tři týdny, problémy se sklízením kukuřice, setím ozimých plodin, ale i rozmetáním hnoje a další péčí o půdu způsobuje zemědělcům na jihu Moravy letošní deštivé a vlhké počasí.

Článek

ČTK to dnes sdělili zástupci zemědělců. Situace se na různých místech mírně liší, zpoždění s podzimními pracemi ale mají všichni. Důvodem je vlhké počasí, kdy půda po říjnových deštích neprosychá. Těžké zemědělské technice tak hrozí, že na polích uvázne.

„Daří se nám teď sklízet kukuřici, ale jen díky tomu, že rostlinné zbytky padají před kombajn a trochu tak povrch zpevní. Museli jsme ale použít vyvážečku, která sklizené zrno vyváží na kraj pole a tam jej teprve nakládá na vůz. Setí ozimé pšenice ale není možné, secí stroj v takových podmínkách nemůže pracovat,“ popsal situaci ředitel firmy Pomona Těšetice Ivo Pokorný. Zemědělský podnik hospodaří na pozemcích na Znojemsku.

Podobná situace je i na severněji položených pozemcích Agrodružstva Miroslav. „Ten mokrý podzim všechno přibrzdil, máme skluz tak dva týdny. Sice teď sklízíme kukuřici na zrno, ale má vlhkost 28 stupňů. Pro prodej musí mít vlhkost jen 14 stupňů, takže musíme zrno sušit, což nám zvyšuje náklady,“ podotkl předseda Agrodružstva Miroslav Radek Janeček.

Horší je ale situace na severu kraje, kde do polí s kukuřicí kombajny zatím stále vjet nemohou. Agrospol Knínice začal na konci týdne sklízet alespoň řepu cukrovku, aby splnil objednávku cukrovaru, kterému má v pondělí dodat 5000 tun této plodiny. „Na poli je ještě asi 49 hektarů kukuřice, asi čtvrt hektaru čiroku, na sklizení čeká i čtvrtá seč vojtěšky na 80 hektarech. Plánovali jsme osít 200 hektarů ozimé pšenice, ale to za současných podmínek není možné,“ popsal ředitel Agrospolu Knínice u Boskovic Ladislav Menšík.

Pokud by přišly přízemní mrazíky, mohly by alespoň brzy ráno kombajny do polí na několik hodin vyjet, dokud půda nerozmrzne. Ideálně by ale zemědělci potřebovali několik dní suchého počasí, aby pole stihla proschnout.

„Takhle promáčená pole na podzim nepamatuju. S každým dalším dnem plány měníme, posunujeme, čekat můžeme tak do Mikuláše, když by bylo trochu větrno, pomohlo by to. Ale pokud napadne sníh, tak je konec. Místo ozimých plodin budeme muset sehnat nějaké jarní osivo,“ dodal Menšík.

Reklama

Doporučované