Hlavní obsah

Vir porazíme, až se promoří 70 procent populace, říká přední imunoložka

Hostem speciálu Výzvy Seznam Zpráv byla imunoložka Blanka Říhová.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

V Česku bude kvůli pandemii nového koronaviru trvat nouzový stav minimálně do konce dubna. Vláda ale začíná otevírat první obchody a mluví se o promořování obyvatelstva. Je to správně? Odpovídala imunoložka Blanka Říhová.

Článek

Podle posledních údajů v České republice stále přibývají noví uzdravení a počet nových případů nestoupá tak strmě jako v jiných zemích. Znamená to opravdu, že by vláda měla mírnit zavedená opatření proti šíření koronaviru? A máme se bát promořování, o kterém se od pondělí intenzivně diskutuje?

„Koronavirus tady bude, nezmizí, uklidní se. Zůstane v některých lidech, kteří nebudou mít příznaky, přesto ho budou mít. Nebo může zůstat ve zvířatech. Musíme počítat s tím, že se někdy zase objeví a bude tu epidemie. Ale pokud by došlo k další vlně nebo zcela nové epidemii, tak budeme mít větší zkušenosti a lépe to zvládneme,“ uvedla v živém rozhovoru na Seznam Zprávách přední česká imunoložka Blanka Říhová.

Odpovídala v něm i na dotazy diváků a čtenářů. Například na to, kdy virus porazíme?

„Abychom virus porazili, mělo by se promořit 70 % populace,“ uvedla Říhová.

Nejzajímavější odpovědi jsme už v průběhu vysílání zaznamenávali níže. Celý rozhovor přineseme v příštích hodinách i v textové verzi.

2:15 Koupili jsme si čas díky restriktivním opatřením a křivka počtu nakažených se vyvíjí dobře. Jaká by byla vaše rada pro další období?

Čísla jsou skutečně dobrá. Roušky jsme začali nosit včas, mnohem dříve než v jiných státech, což je ku pochvale. Nadále platí, že bychom měli co možná nejvíce dodržovat ta nařízení. Tedy nadále nosit roušky, chodit co nejméně ven, pokud nemusíme. Zbytečně se nevystavovat té infekci. Nosit roušky, rukavice.

Určitě jít si zasportovat, jet na výlet, jít na procházku. Zejména pro rodiny s dětmi je to způsob, jak se vrátit k normálu.

5:00 Dá se srovnat český přístup se zahraničím? Například Švédskem nebo Velkou Británií?

Se Švédskem je to obtížnější, tam teprve s restriktivními opatřeními začínají. Ale je vidět, že český model se oproti britskému osvědčuje lépe. My máme okolo pěti tisíc nakažených. Kdybychom šli podobným vývojem Itálie, Španělska nebo Velké Británie, máme jich padesát tisíc.

6:40 Máme se bát promořování?

Já jsem se na první poslech toho slova samozřejmě také trochu lekla. Ale pan profesor Prymula tím myslel to postupné uvolňování různých karanténních opatření. Doteď to bylo vycházejte s rouškou, rukavicemi, případně brýlemi co nejméně. Teď je to vycházejte opět s rouškami a rukavicemi vy, kdož si myslíte, že nemáte zdravotní obtíže. Tedy nejste astmatici, s oslabeným imunitním systémem třeba po transplantaci. A je na rozhodnutí každého, jak moc se budeme vystavovat infikovanému prostředí.

Takže stačilo by diplomatičtější slovo než promoření.

8:30 A jak byste to nazvala?

Postupné vystavení se možné nákaze. My si musíme uvědomit, že ten virus nezmizí, že tu bude pořád. Nejdřív mě vyděsilo, že já se budu muset také jednou třeba infikovat. Ale pak jsem si uvědomila, že s ochrannými opatřeními jako jsou roušky bude to vystavení viru malé a organismus zareaguje a lépe se přizpůsobí, než při nějakém velkém zásahu.

13:40 Jak se chránit, zvlášť když patříte do více ohrožené skupiny 60 plus?

Určitě posilovat imunitu. A to je pro všechny, nejen pro 60 plus. Chodit hodně ven. Z vitamínů jsou to určitě B, C a D. Béčko je droždí, céčko pomeranče a kiwi třeba, a D pak sluníčko, kterého je v těchto dnech dostatek. Důležité je také vycházet s ochrannými pomůckami. Nestresovat se zbytečně. Situace je vážná, ale není kritická. Máme to tu dobře zařízené. Nebezpečí není akutní, jsme mu vystavení všichni, ale není to akutní.

15:50 Jak nebezpečný je koronavirus v těhotenství?

U těhotných je to složitá situace. Imunitní systém u nich prochází mnoha vlnami. Musí se přizpůsobovat miminku, a když se dítě narodí, imunitní systém je rozkolísaný. Těhotné ženy by na sebe měly dávat větší pozor.

20:30 Bude tu koronavirus pořád? Podaří se jej porazit a zmizí?

Koronavirus tady bude, nezmizí, uklidní se. Zůstane v některých lidech, kteří nebudou mít příznaky, přesto ho budou mít. Nebo může zůstat ve zvířatech. Musíme počítat s tím, že se někdy zase objeví a bude tu epidemie. Ale pokud by došlo k další vlně nebo zcela nové epidemii, tak budeme mít větší zkušenosti a lépe to zvládneme.

Všimněte si, že Tchaj-wan, který měl zkušenosti se SARS z počátku milénia, to zvládl velmi dobře.

Až zvládneme tuto hektickou část, vrátíme se k normálnímu životu. Možná si chvíli budeme mýt víc ruce.

22:05 Jak dlouho bude promořováni společnosti trvat?

Promoření může trvat měsíce. Jeden dva, nebo i více. A tím se dostanu k té předešlé otázce, kdy vir porazíme. Abychom virus porazili, mělo by se promořit 70 % populace.

25:03 Dá se srovnávat koronavirus s chřipkou?

Na začátku té epidemie jsem se s tím setkávala často, že to je jako chřipka. Problém s tímto virem je, že je velmi infekční a zasáhl celý svět ve velmi krátké době. Byť u nás jsou pořád čísla relativně příznivá.

Navíc koronavirus, jak se ukazuje, probíhá vícefázově. Nejdřív se pacientům udělá dobře a pak se jejich stav zase zhorší. To u chřipky není.

U koronaviru je ta imunitní reakce na jeho přítomnost v mnoha případech extrémně bouřlivá a může organismus nakaženého člověka velmi poškodit, ne-li dokonce zabít. Chřipka není nikdy tak dramatická jako je koronavirus.

30:00 Jak se liší promoření a očkování?

Promoření je živelné, očkování je očkovací látkou, o které příslušná firma ví, kdy a kolik se má dávat. To se u promoření neví.

Promoření se dá dělat, když je zásoba účinného léku. A to nebude jistě alespoň rok.

38:40 Nebylo by lepší dřív otevřít větší obchody kvůli snazšímu dodržování odstupů?

Souhlasím s tím, že se ve velkých obchodech dodržují rozestupy lépe. Rozumím ale tomu, že u malých obchodů je to snaha o záchranu živnostníků.

41:40 Je bezpečné nyní nechat očkovat dítě?

Očkování dětí bych se tak na 4 až 6 týdnů vyhnula. V zásadě by ale nemělo ovlivňovat reakci na koronavirus.

45:00 Můžeme spoléhat na teplé počasí, že epidemii pomůže zastavit?

Já myslím, že můžeme. Už jen tím, že můžeme ven, což posiluje imunitu a zlepšuje náladu, což zase bojuje proti stresu.

Můj odhad je, že do poloviny června budeme podle mě za vodou. Dokonce ani roušky podle mě už v červnu nebudeme potřebovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované