Hlavní obsah

Otcové v době koronaviru. Nesmí k porodu a někde ani za novorozenětem

Foto: Profimedia.cz

Přítomnost třetí osoby u porodů je zakázaná až na zcela výjimečné případy. (Ilustrační snímek)

Reklama

Před dvěma týdny zakázala vláda přítomnost otce u porodu a návštěvy ve zdravotnických zařízeních. Jednotlivé porodnice si ale přísná opatření vykládají po svém.

Článek

Zákaz přítomnosti otce u porodu či to, že tatínci nesmí novorozeně v porodnici ani navštívit, trápí nastávající maminky po celém Česku. Přísná opatření ale pochopila každá nemocnice po svém. Zatímco v některých porodnicích tak otcové poprvé vidí svoje dítě až po několika dnech, v jiných mohou partnerku navštívit krátce po porodu.

Pražská porodnice U Apolináře je jednou z těch, kde jsou opatření striktnější. „Plně respektujeme rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví, které se týká zákazu přítomnosti otce u porodu a návštěv ve zdravotnických zařízeních,“ uvedla mluvčí Marie Heřmánková. Rodičky tak mohou s tatínky komunikovat pouze prostřednictvím mobilních telefonů.

Proto zpřístupnila porodnice jinak omezenou wifi síť, aby mohly ženy se svými blízkými komunikovat bez omezení. „Maminkám s komunikací aktivně pomáhají porodní asistentky. Pokud některá rodička mobil nemá, asistentka jí půjčí svůj vlastní služební telefon,“ popsala Heřmánková.

Stejná opatření přijala i největší česká porodnice v Brně. „Z rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví otec nemůže ani k porodu, ani následně do prostor nemocnice. Musí tedy počkat venku, až půjde žena z porodnice, a pak ji vyzvednout,“ sdělil mluvčí Pavel Žára.

Přísné rozhodnutí ze strany vlády trápí spoustu nastávajících maminek. Jednou z nich je i Veronika Kubíková. S přítelem čekají první dítě. „Partner u porodu být chce. Ráda bych ho měla u sebe, abychom společně sdíleli první okamžiky, když se malý narodí. Na porod jsme se oba těšili, ale teď máme obavy,“ sdělila.

Podle ředitelky České asociace dul Vlasty Jiráskové je pro ženy porod snazší, když si přivedou doprovod. „Rodičky teď mají velký strach, nepřítomnost doprovodu vede navíc k oddělování matek od dětí,“ tvrdí.

Tato asociace je jednou z těch, které se rozhodly poslat vládě otevřený dopis. V něm požadovaly zrušení zákazu přítomnosti otce u porodu. „Odpověděli nám, že toto opatření je nezbytné kvůli bezpečnosti, den poté ale udělilo ministerstvo výjimku ženám, které mají nějaké znevýhodnění,“ uvedla Jirásková. Reakci vlády tak vidí alespoň jako částečnou výhru.

Zcela odlišný přístup než Praha nebo Brno ale zaujala k nově nastaveným opatřením ostravská nemocnice. „Vycházíme z toho, co potvrdil sám ministr. Přímo k porodu otec nesmí, ale po porodu není jeho kontakt s dítětem omezený. Tatínky do prostor porodnice pouštíme,“ vysvětlil přednosta porodnicko-gynekologické kliniky Ondřej Šimetka.

Budova porodnice stojí samostatně a má jen jeden vchod, nemocnice tak snadno zajišťuje veškerá bezpečnostní opatření. „U vchodu máme ochranku, následně tatínek vejde dovnitř, kde už jsou vyškolení lidé. Vyplní dotazník, oni mu změří teplotu a vybaví ho ochrannými pomůckami. Pak může navštívit rodičku,“ popsal Šimetka. Nemocnice je vybavena jednolůžkovými porodními pokoji, otec tak přijde do kontaktu skutečně jen s rodičkou a dítětem.

Na poporodní návštěvu mohou tatínci také do třinecké nemocnice. Za důkladného dodržování všech opatření tam s miminkem stráví přibližně hodinu.

Proti rozhodnutí vlády, které zakazuje přítomnost doprovodu u porodů, se minulý týden vymezila Liga pro lidská práva. Městský soud v Praze ale v pondělí odmítl návrh na jeho zrušení. Učinil tak proto, že napadené opatření ministerstvo anulovalo. Nahradilo jej však jiným a podobným, za jehož zrušení bojují představitelé Ligy pro lidská práva i nadále.

Reklama

Související témata:

Doporučované