Hlavní obsah

Promořovači a opatrní. Jak hrají Koronahru čtenáři a co je dobrý výsledek

Foto: Seznam Zprávy

Nová hra českých autorů nabízí vyzkoušet si boj s epidemií z pozice vlády.

Reklama

Díky nové hře českých autorů si může každý zkusit, jestli by zvládl boj s epidemií lépe než vláda. Po prvním dni se zdá, že i mezi hráči dominují dva tábory. Ti opatrní a zastánci promoření.

Článek

Od začátku šíření koronaviru se nejen v České republice vede diskuze o tom, jak se nejefektivněji vypořádat s postupující pandemií. Na hypotetické otázky odpovídá hra, která komukoliv umožní zkusit si roli lídra desetimilionové země. Hráči mají k dispozici sérii opatření i možnost ekonomických kompenzací.

A po prvním dni se zdá, že lidé své teorie opravdu zkouší. Výsledky všech dosavadních her ukazují jako nejčastější varianty velmi opatrného přístupu, nebo naopak minimálně řízeného promořování.

Foto: Michal Beneš, Seznam Zprávy

Graf dosavadních odehrání Koronahry. Čím je tečka výše, tím více hráč utratil, čím více je vpravo, tím více zemřelo lidí.

I přes početnou skupinu promořovačů však platí, že obecně hráči volí takové kroky, aby zabili co nejméně lidí. I přes počáteční problémy spojené s učením hry je na grafu vidět jasný důraz na minimalizaci počtu obětí.

Foto: Michal Beneš, Seznam Zprávy

Histogram počtu obětí.

Dosavadní rekordmani dosáhli výsledku pouhých 174 mrtvých při 783 miliardách nákladů. Naopak nejlevnější hra stála svého hráče pouze 139 miliard, ty však byly vykoupené 38 043 oběťmi.

Jak uvádějí tvůrci, po prvním dni hraní vychází, že se lidé často pohybují v oblasti 11 tisíc obětí a 750 miliard nákladů. Chvíli trvá se hru naučit, ale pak není zásadní problém dosáhnout výsledku pod 10 tisíc obětí a 300 miliard nákladů, tvrdí autoři. Je to zhruba polovina oproti skutečné situaci v České republice.

Jako jeden z účinných postupů se v rámci simulace ukázalo dlouhodobé zavření škol a omezení akcí na deset osob v době, kdy se virus šíří více – tedy během podzimu a zimy. Naopak léto dovolilo akce uvolnit prakticky neomezeně. V takovém případě dokonce nikdy nemuselo dojít k úplnému zavření služeb a zákazu vycházení a i hranice mohly zůstat otevřené.

Podle skutečných dat

Redaktoři Seznam Zpráv s takovým scénářem hru ukončili s vizitkou 570 miliard korun a 3557 úmrtí od března 2020 do července 2021, tedy za období, které hra simuluje.

Foto: Koronahra

Záznam hry redaktora Seznam Zpráv Jiřího Burýška.

Rozhodnutí pro tento postup bylo motivováno skutečnými daty, které Seznam Zprávy nejdřív získaly od Ústavu zdravotnických informací a statistiky během léta a později jejich podrobnější verze unikla na podzim. Vyplývalo z nich, že většina verifikovaných přenosů se odehrála na pracovišti a v rodině – to vyřadilo jako hlavní ohnisko místa služeb.

Během září se navíc procento přenosu ve školách zněkolikanásobilo (základní školy z jarních 2–3 procent na 8,2 procenta), což nadále podpořilo rozhodnutí soustředit se na ekonomicky výhodnější „obětování“ škol a ponechání služeb.

Nepodceňujte trasování

Jak odehrát hru s co nejlepším výsledkem, radí i jeden z jejích tvůrců – matematik Michal Beneš. Podle něj je na každém, aby si určil, co je pro něj nejdůležitější, a pak hrál podle svých pravidel. Lepší než nechat epidemii rozjet a pak to řešit, je držet spíše přísnější opatření. Krom principu zploštění křivky má tato strategie i další efekt.

„Jedna věc, kterou až tak moc nepublikujeme, protože se moc neobjevuje ve veřejné diskuzi, i když by možná měla, je trasování,“ popisuje Beneš skrytou pomoc. „Hra vám pomůže, když celou dobu držíte počet nakažených pod tisíc. Přidá vám trasovací bonus. Ten není až tak velký, R se sníží asi o deset procent, ale může vám to později ušetřit nějaká drahá opatření.“

Teaser v retro stylu.Video: Seznam Zprávy

Těžké to budou ale mít i hráči, kteří se vydají opačnou cestou a zkusí napáchat co nejvíce škod. Tvůrci roli zlého vládce nijak nezakazují, i zde však hra počítá s psychologickým efektem. „Možná ani není jednoduché zkusit zabít co nejvíc lidí, protože ten národ se bude trochu bránit,“ vysvětluje Beneš.

„Máme tam mechaniku, že když je mrtvých opravdu hodně, dojde k určitému samolockdownu. V nějaké chvíli sám rozhodnete, že chodit do restaurace nebudete. Protože se budete bát.“

Reklama

Související témata:

Doporučované