Hlavní obsah

Pronajal byt a na dveře mu zaklepala kriminálka

Byt v centru Prahy se může zdát jako lukrativní věc. Při jeho pronajímání ale může přijít nečekané překvapení (ilustrační foto).

Reklama

Majitel bytu v centru Prahy pronajal lukrativní nemovitost. Následně se o něj začala zajímat kriminální policie.

Článek

Supervýhodná nabídka na pronájem bytu a na konci podvedený nájemník, který důvěřivě zaplatil zálohu. Tak vypadá většina známých podvodů při pronájmech. Seznam Zprávy ale zmapovaly unikátní případ, kdy podvedeným je naopak majitel bytu.

„Chtěl jsem pronajmout byt a na prohlídku přišla jedna paní, která mi tvrdila, že potřebuje něco rychle sehnat. Vysvětlovala mi, že její přítel pracuje v Singapuru a svůj byt prodali, protože plánují stavět dům,” vypráví oběť podvodu, jehož identitu Seznam Zprávy znají.

Podle majitele bytu se žena tři dny rozmýšlela a nakonec podepsala nájemní smlouvu s tím, že zálohu na byt ihned uhradí.

„Nezaplatila kauci a vůbec se mi neozývala, používala výmluvy, že je v Singapuru u přítele, ale její děti jsou už v pronajatém bytě a přemalovávají zdi. Vykládala pohádky a zaplacení kauce jsme řešili skoro tři týdny,“ popisuje majitel bytu.

Majiteli ale došla trpělivost a rozhodl se, že v bytě vymění zámek.

„Když jsem do bytu přišel, nebyly tam žádné věci a zdi nebyly nově vymalované. Napsal jsem jí i e-mail, aby mi zaplatila kauci a nájem, neozvala se, takže jsem se rozhodl, že jí pošlu předžalobní výzvu a budu po ní peníze vymáhat,” pokračuje ve vyprávění.

Žena poté oznámila, že odstupuje od smlouvy, což by pro ni znamenalo podle smluvních podmínek doplatit zálohu a další čtyři nájmy. Majitel se s ní snažil dohodnout, mezitím se mu ale ozvala kriminální policie s tím, že v jeho bytě byl spáchán podvod.

„Šel jsem na podání vysvětlení, kde jsem zjistil, že žena, která měla k bytu tři týdny klíče, v žádném Singapuru nebyla, ale snažila se ho pronajímat dál. Vím zatím, že byt stihla nabídnout třem Číňankám, se kterými podepsala nájemní smlouvu na můj byt a na zálohách z nich vylákala šedesát tisíc korun,” popisuje majitel Seznamu svůj příběh.

Kriminální policie majiteli dále řekla, že za tři týdny mohla podvodnice stihnout nabízet byt daleko více lidem. Vše měla dělat pod falešnou identitou.

„Zajímavé je, že tento podvod je tak jednoduchý a člověk pak nemá šanci se na podvodníka dostat,” uzavírá podvedený majitel.

Tento příběh je podle realitní makléřky Lucie Tůmové extrém. „Podvody se dějí, ale lidé se proto obrací na realitní kanceláře, aby jim předešli,” říká Tůmová. Podvody jsou podle ní většinou na straně majitele, kteří dělají to, že si vyberou zálohu od více lidí a pak byt pronajmou jenom jednomu člověku a ostatní zálohy si nechají.

Podle realitního makléře Otakara Schumy se ve své profesi setkává hlavně s nedodržováním výpovědních lhůt. „Nájemníci i majitelé mi volají ohledně toho, že jeden či druhý nedodrželi nájemní lhůtu a co s tím mají dělat,” uvedl.

Reklama

Související témata:

Doporučované