Hlavní obsah

Propadlá technická nebo řidičák? Nevadí, platí o sedm měsíců déle

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Kvůli pandemii koronaviru byla platnost technických kontrol a řidičských průkazů plošně prodloužena.

Článek

Co je dobré vědět?

Pokud někomu vypršela platnost technické kontroly mezi 1. únorem a 31. srpnem, může ji provést až o sedm měsíců později.

Podobný princip platí i u řidičských průkazů, kterým prošla platnost ve stejném období.

Ministerstvo dopravy doporučuje nenechávat výměnu dokladů na poslední chvíli.

Prodloužení platnosti se podle nařízení Evropské unie (č. 2020/698) týká například řidičských průkazů, průkazů profesní způsobilosti řidičů nebo technických prohlídek (STK).

Doklady, kterým vypršela platnost v období mezi 1. únorem a 31. srpnem, mohou řidiči legálně používat o sedm měsíců navíc, a to od data původního ukončení platnosti. Pokud tak někomu propadne doklad letos v červenci, platný bude do února 2021.

Při prodloužení technické není potřeba ani měnit kontrolní nálepky na tabulce registrační značky a není nutné, aby byl opravován zápis v technickém průkazu. „Jedná se o celoevropské nařízení, a tudíž není problém, že by tato skutečnost nebyla uznána v mezinárodním provozu,“ píše k tomu ministerstvo dopravy na svém webu.

Technickou kontrolou je nutné projít po čtyřech letech od nákupu nového auta a následně každé dva roky.

Ministerstvo dopravy doporučuje neodkládat výměnu dokladů na poslední chvíli. Očekává totiž zvýšený zájem na přelomu letošního a příštího roku.

Nařízení se týká také pravidelných kontrol tachografů, které mohou nově také proběhnout později. Lhůta je nicméně o měsíc kratší než u řidičských průkazů a STK. Tachografy, které měly projít kontrolou mezi 1. březnem a 31. srpnem, musí být prověřeny nejpozději o šest měsíců později.

„Uvedené prodloužení lhůt se nevztahuje na platnost karet řidiče do digitálního tachografu, jejichž platnost je striktně nastavena v čipu každé karty. Ty s prošlou platností nemají funkční čip, na který se nahrávají data o činnosti řidičů,“ píše také ministerstvo.

Reklama

Doporučované