Hlavní obsah

Protestovala s židovskou hvězdou, dostala na hodinu výpověď

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Někteří demonstrující protestovali s připnutou Davidovou hvězdou, „nálepkou“, kterou nacisté označovali Židy.

Reklama

Kvůli zneuctění židovské symboliky – žluté šesticípé hvězdy – při nedělních protestech proti vládním opatřením a očkování Liberec na hodinu vyhodil seniorskou ombudsmanku Lenku Tarabovou.

Článek

„Připnutí žluté židovské hvězdy s nápisem Neočkovaný je pro mě jako původem historika absolutně neakceptovatelné jednání. Velmi silně souzním s odkazem holokaustu i jeho mnohamilionových obětí, takže jeho zneužití v aktuální koronavirové krizi je tedy pro mě mimo veškeré chápání,“ uvedl náměstek libereckého primátora Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj.)

Anketa

Vadí vám srovnávání vyhlazování Židů s opatřeními proti koronaviru?
Ano
66,7 %
Ne
33,3 %
Celkem hlasovalo 18222 čtenářů.

Tarabová na Facebooku zveřejnila video, v němž říká, že ji lidé kvůli použití židovské hvězdy na sociální síti napadají a urážejí. „Četla jsem zhruba před rokem knihu o druhé světové válce a zrůdnostech, které se v té době děly. Jmenuje se Mengeleho děvče. Je o ženě, která přežila mučení a utrpení ze strany člověka, který vlastně člověkem nebyl. Je tam velice krásně popsáno, jak bylo s těmi lidmi zacházeno. Většina těch rodin žila v centru velkých měst, měla krásný život, byli to důstojní lidé, měli krásné byty. A najednou na ně někdo ukázal prstem, označil je hvězdou jako nežádoucí. Nemá to vůbec žádný význam, jako je urážení etnika, náboženství nebo cokoliv. Začala pro ně existovat jiná společenská pravidla,“ řekla doslova Tarabová.

Následně zmiňuje transporty Židů do koncentračních táborů a jejich vyhlazování. „A to se nestalo hned, trvalo to pár let. Takže si uvědomte, že v současné době covidové jsme teprve v desátém měsíci. Zkuste si promyslet podobenství v nařízeních, v šikaně, v zákazech, jak je to podobné. Mimochodem, Hitler byl samozřejmě také zvolen demokraticky,“ dodala.

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Lenka Tarabová na pražské demonstraci.

Pro náměstka Langra je to nepřijatelné. „V takové situaci nemohu nadále paní Tarabovou podporovat ve funkci seniorské ombudsmanky, to už není o svobodě myšlení a vyjadřování. Ombudsman je jedinečná pozice, která musí být spojena i s vysokou morální účastí ve veřejném dění,“ konstatoval.

Zneužití Davidovy hvězdy odsoudily Federace židovských obcí a Nadační fond obětem holocaustu. Federace a fond to vnímají jako „exemplární zneužití a relativizaci symbolu holokaustu spojeného s utrpením milionů lidí“. „Je evidentní, že je třeba naši společnost neustále vzdělávat a doporučit všem, co se k tak nízkým projevům uchylují, navštívit místa spojená s nacistickou genocidou u nás i v zahraničí,“ doplnili zástupci nadace a federace.

Souhlasí s nimi i vedení Komunitního střediska Kontakt Liberec, kde Tarabová působila. Posláním střediska je v měsících koronavirové krize zajišťování služeb potřebným občanům.

„Kontakt jako veřejná instituce poskytuje služby, k nimž patří i služba seniorského ombudsmana. V rámci ní je seniorům poskytována převážně pomoc v oblasti řešení bytové problematiky a úředních záležitostí, nikoli věci související s covidovou problematikou. Byť paní Tarabová nikdy nespojovala své osobní aktivity a postoje s touto pozicí, přerostla jejich intenzita únosnou míru takovým způsobem, že zatáhla naši organizaci do prostředí, jehož součástí být v žádném případě nechce. Vyjádření svobodného názoru je v pořádku, zvolená forma je z mého pohledu nešťastná a nepřijatelná,“ dodal ředitel střediska Michael Dufek.

V neděli několik tisíc lidí na Staroměstském náměstí v Praze protestovalo proti vládním opatřením, která souvisejí s koronavirovou pandemií. S projevem vystoupil vedle zástupců podnikatelů, umělců, lékařů či studentů i bývalý prezident Václav Klaus, který odmítá povinné očkování proti covidu-19. Mnozí protestující neměli roušky a účastníci nedodržovali předepsané rozestupy. Policie označila shromáždění za poklidné, zjištěná porušení opatření nahlásí správnímu orgánu. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by účastníci měli jít pomáhat do nemocnic, aby viděli, jaká je tam situace.

Nyní již odvolaná seniorská ombudsmanka se ve svém videoprohlášení ještě vrací k údajné paralele mezi vyhlazováním Židů a současnou koronavirovou situací. Konkrétně se vyjadřuje k dezinformacím a konspiračním teoriím, jichž je nyní veřejná debata o covidu-19 plná. „Byli lidé, kteří z koncentračních táborů posílali zprávy svým známým, svým blízkým, o tom, co se tam děje. A nikdo tomu nevěřil, byla to ‚konspirace,“ podotkla.

Roman Máca z Institutu pro politiku a společnost, autor studie s názvem Falešné zprávy o koronaviru na českém internetu, před časem řekl Seznam Zprávám, že největší díl práce v boji proti konspiracím a fake news musí odvést vláda. „Obecně lze říci, že stát by neměl selhávat ve strategické komunikaci. Pokud se tak děje, lidé cítí nejistotu, která je nahání do náruče konspirátorů. Co se očkování týče, vidím obrovský prostor pro státní marketing, který zatím trochu pokulhává,“ upozornil.

„Stojím si za tím. To ‚Neočkovaný‘ znamená člověk, na kterého se ukazuje, že je třídní nepřítel. Za všechno můžeme, protože se nechceme očkovat a nechceme se testovat,“ trvala na svém Tarabová.

V Liberci už v každém případě hledají nového seniorského ombudsmana. „Přestože senioři aktuálně řeší především záležitosti spojené s koronavirem, obávám se, že během jara a léta významně naroste agenda hlavně dluhové i bytové problematiky. Proto bychom pozici ombudsmana chtěli obsadit co nejdříve. Tipy na vhodné kandidáty už máme,“ dodal náměstek Langr.

Reklama

Doporučované