Hlavní obsah

Protesty v Barmě i přes brutalitu pokračují, USA jsou zhrozeny

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace proti vojenské juntě v barmské Monywě.

Reklama

Barmánci v neděli znovu vyšli do ulic protestovat proti juntě, která je u moci od únorového puče. Neodradilo je ani mimořádně brutální počínání vojáků při sobotních protestech, při nichž zemřelo podle místních médií 114 lidí.

Článek

Asociace na pomoc politickým vězňům (AAPP) vyčíslila sobotní oběti na 91 a uvádí, že od začátku demonstrací přišlo v Barmě o život 423 lidí. Mezi oběťmi jsou i děti mladší 16 let.

Barmánci dnes ale protesty obnovili a na dnešek jsou naplánovány také pohřby obětí sobotního násilí. Podle agentury AP se konala shromáždění ve dvou největších městech země Rangúnu a Mandalaji a někteří účastníci se opět střetli s policisty.

Na situaci v Barmě reaguje mnoho zemí. Americký minstr zahraničí Antony Blinken uvedl, že jsou USA zhrozeny a že postup bezpečnostních sil dokazuje, že je junta připravena obětovat životy občanů ve prospěch několika mála lidí. Generální tajemník OSN António Guterres prohlásil, že ho zprávy o zabíjení civilistů včetně dětí šokují.

Společnou kritickou reakci vydali i šéfové armád 12 států. „Profesionální armáda musí dodržovat mezinárodní normy, její role je lidi chránit, ne jim ubližovat,“ uvedli velitelé armád, mezi nimi německé, řecké, italské, novozélandské, jihokorejské, britské i americké.

Podle organizace Amnesty International svět nedělá dost pro to, aby násilí v Barmě učinil přítrž. Rada bezpečnosti OSN násilnosti sice odsoudila, ale neprosazuje společnou akci proti juntě, například zákaz prodeje zbraní. Agentura AP napsala, že ke stálým členům RB OSN paří Rusko a Čína, kteří Barmě zbraně prodávají a v RB OSN by podobný požadavek jistě vetovaly.

Junta v minulých dnech tvrdí, že za násilí jsou odpovědní demonstranti, protože na vojáky údajně útočí i zápalnými bombami. V sobotu bylo v Rangúnu vidět mezi protestujícími několik lidí s luky a šípy.

Další důkaz o krutosti vojenské junty ale přinesl v neděli server Myanmar Now. Ozbrojené síly podle serveru zaživa upálily obyvatele druhého největšího barmského města Mandalaj poté, co ho v sobotu večer střelili do hrudníku. Vojáci během přestřelky v části Mandalaje Aungmyaythazan zranili 40letého Aye Ko. Zraněného následně zatkli a položili na hořící barikádu z pneumatik.

„Křičel: Matko, pomoz mi,“ vypověděl jeden z místních obyvatel. Právě místní se snažili muži pomoci, vojáci je ale podle Myanmar Now zahnali do jejich domovů střelbou, která pokračovala ještě hodiny poté. „Střílí se tu v podstatě nonstop. Kdo mohl, už odsud utekl. Koho vojáci postřelí, toho zatknou,“ cituje server dalšího z místních obyvatel.

Americké velvyslanectví v Rangúnu dnes vyzvalo Američany v Barmě, aby omezili přesuny. „Musíte-li cestovat, počínejte si opatrně a zajistěte si spojení se svými blízkými po celou dobu cesty,“ uvádí se v doporučení konzulární služby.

Junta své kroky zdůvodňuje údajnými podvody při loňských volbách. Zpochybnila vítězství Národní ligy pro demokracii a zatkla její vůdkyni a političku Do Aun Schan Su Ťij, stejně jako další představitele strany.

Reklama

Související témata:

Doporučované