Hlavní obsah

Proti koronaviru by mohl zabrat lék používaný už 65 let

Foto: Profimedia.cz

Proti koronaviru může zabírat desítky let užívané antimalarikum. Experimenty přinášejí dobré výsledky.

Reklama

Zatímco celý svět čelí koronavirové pandemii, vědci hledají lék. Kromě experimentů s novými látkami se přitom rozhlíží také po známých léčivech. Jako slibný se jeví Plaquenil, jehož prodej už má od neděle pod kontrolou i česká vláda.

Článek

Hydroxychlorochin. Tak zní označení účinné látky, která by se mohla stát jednou ze zbraní proti novému typu koronaviru. Nachází se v léku Plaquenil.

O tom, že by právě tento přípravek mohl napomoci ke zkrocení pandemie, se začalo mluvit až v posledních dnech. Náměstek ministra zdravotnictví a šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula ho poprvé zmínil v neděli v České televizi, ač z taktických důvodů neuvedl název.

„Teď je naštěstí studie, že bychom mohli používat jeden preparát, kterým bychom omezili dobu vylučování viru. Na to se teď chceme soustředit, protože francouzské výsledky byly velmi pozitivní,“ uvedl Prymula s tím, že lék nejspíš zkracuje dobu vylučování viru až o 60 procent.

„Většina z těch, které máme v režimu léčení, ač prakticky nemají příznaky, ale virus vylučují, by se mohla vrátit jako vyléčení,“ dodal.

Ještě v neděli pak Ministerstvo zdravotnictví název léku prozradilo, ale zároveň s tím vydalo mimořádné opatření - nově předepisování Plaquenilu reguluje s cílem zajistit jeho dostatek pro pacienty nakažené koronavirem.

„S ohledem na fakt, že podle dostupných vědeckých poznatků se léčivý přípravek Plaquenil jeví jako potenciálně účinný pro léčbu onemocnění COVID-19, je třeba předejít jeho nedostupnosti jak pro léčbu pacientů v registrovaných indikacích, tak pacientů s COVID-19,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Pacienti, kteří léčivo dosud užívali na své diagnózy - jiné než koronavirus - by o lék neměli přijít. Podle ministerstva mohou léčivo dále předepisovat specialisté v oborech alergologie a klinické imunologie, dermatovenerologie, infekčního lékařství nebo revmatologie a několika dalších.

Zabiják malárie

Zprávy o tom, že hydroxychlorochin prodávaný pod názvem Plaquenil efektivně zabíjí koronavirus v rámci laboratorních experimentů, se v odborném periodiku Clinical Infectious Diseases objevily 9. března.

Poprvé se však lék osvědčil už v roce 1955, a to při léčbě malárie. Desítky let se používá u autoimunitních onemocnění, jako je lupus nebo revmatoidní artritida.

„Doufáme, že Plaquenil lidi zachrání,“ citoval šéfa Sanofi Oliviera Bogillota server France24.

Optimismus neskrývá ani francouzský profesor Didier Raoult, který je expertem na infekční choroby v univerzitní nemocnici v Marseille. Raoult vedl studii na 24 pacientech s koronavirem. Po šesti dnech, co se jim začal podávat hydroxychlorochin, u tří čtvrtin z nich podle něj koronavirus vymizel.

Léčivo vyrábí francouzská firma Sanofi Aventis a podle údajů Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) se jeho cena doposud pohybovala okolo 240 korun za balení.

Ústav však v minulosti před neuváženým užíváním léků s chlorochinem varoval. V čase, kdy se objevily obavy z koronaviru, upozorňoval, že není doloženo jejich preventivní působení a že hrozí nežádoucí účinky.

„Upozorňujeme na neuvážené užívání chlorochinu. Při jeho užívání se mohou vyskytnout závažné nežádoucí účinky až toxicity. Není doloženo, že by chlorochin působil preventivně před koronavirem. Sdílíme postoj Světové zdravotnické organizace (WHO). Chlorochin není ověřenou léčbou na infekci COVID-19,“ uvedl tehdy SÚKL na svém Twitteru.

Firma Sanofi je nyní připravena dát úřadům k dispozici miliony dávek antimalarika. Podle ní by tak mohlo být léčeno až 300 tisíc nemocných. Připravuje se také spolupráce s francouzskými zdravotnickými úřady na potvrzení výsledků testů.

Reklama

Související témata:

Doporučované