Hlavní obsah

Stovky lidí v Praze protestovaly proti policejnímu násilí a rasismu

Foto: ČTK

Demonstranti v Praze měli roušky s nápisem „I can't breathe“ (Nemohu dýchat) nebo transparenty „Bez spravedlnosti není mír“ a různá protirasistická hesla.

Reklama

Tři stovky převážně mladých lidí protestují v sobotu v Praze proti policejnímu násilí a rasismu v USA i v dalších zemích. Podle ČTK jsou většina účastníků cizinci.

Článek

Demonstranti se odpoledne sešli na Staroměstském náměstí. Zhruba po dvou hodinách se pak část demonstrantů vydala na pochod k americké ambasádě. Mezi demonstranty je hodně slyšet angličtina a polština. Organizátoři zdůraznili, že nebudou akceptovat žádné násilí a výtržnosti.

K ambasádě dorazili demonstranti za doprovodu policie a antikonfliktního týmu zhruba v 18 hodin. Před vrata ambasády pokládali své transparenty a skandovali Floydovo jméno. Od vchodu do budovy je oddělili policisté.

Podobné demonstrace se v sobotu konají v několika dalších zemích. Vlnu protestů vyvolala smrt černocha George Floyda z 25. května. Bělošský policista Derek Chauvin mu v Minneapolisu při zatýkání více než osm minut klečel na krku. Nepovolil, ani když muž opakovaně naříkal, že nemůže dýchat. Floyd zemřel. Chauvin nyní čelí obvinění z vraždy a jeho tři kolegové, kteří byli u tohoto zásahu, byli obviněni z napomáhání vraždě. Všechny čtyři policie propustila.

Demonstranti v Praze mají roušky s nápisem „I can't breathe“ (Nemohu dýchat) nebo transparenty „Bez spravedlnosti není mír“ a různá protirasistická hesla. Skandují „Black Lives Matter“ (Na černošských životech záleží). Poslouchají krátké projevy. Mezi řečníky byli Američané dlouhodobě žijící v Praze, kteří zdůraznili, že v českém hlavním městě se s projevy rasismu nesetkávají. Účastníci akce poklekli rovněž na dlažbu a předčítali jména obětí údajné policejní brutality.

Podobné akce byly v sobotu na Staroměstské náměstí naplánovány dvě. Druhá měla být na podporu hnutí Black Lives Matter. Nakonec se obě demonstrace spojily.

Na pořádek dohlížejí policisté, akce se zatím obešla bez zásahu. Menší rozruch vyvolala pouze zelená dýmovnice uprostřed Staroměstského náměstí.

Podobná shromáždění se v sobotu konala například v australských městech, zúčastnily se jich desítky tisíc lidí. Protestující se mají sejít i v Londýně, Varšavě nebo Lisabonu. V Paříži se lidé svolávají navzdory tomu, že shromáždění více než deseti lidí tam zakazuje vyhláška o nouzovém zdravotním stavu.

Reklama

Související témata:

Doporučované