Hlavní obsah

Stát vyhrožoval, proto se lidé nesoudili kvůli zákazům. Braňte se, míní právník

Foto: Seznam Zprávy

„Současné ministerstvo ty předchozí přebíjí mírou chaosu a nekompetentnosti,“ říká expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál ke zrušení některých protiepidemických opatření Nejvyšším správním soudem (Ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •
Článek

Nejvyšší správní soud upozornil Ministerstvo zdravotnictví, že si musí být vědomo, že svými zákazy postupuje nezákonně, a působí tím škody. Zrušilo je ministerstvo včas? A kdo bude moci žádat o odškodnění?

Hostem Ptám se já byl právník a expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál, který za Piráty kandiduje do Sněmovny.

„Ten důvod je nikoliv čistě epidemický, ale je právní,“ přiznal hned v úvodu páteční tiskové konference po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), než začal popisovat, co vše se rozvolní. Dodal navíc, že rozsudek velmi zásadně omezil pravomoci ministerstva ohledně toho, co smí a nesmí zakazovat. „Nechceme tady čelit žalobám o náhrady škody. I proto jsme po úvaze přistoupili k tomuto rozvolnění, které se nám nemusí úplně pozdávat,“ dodal Vojtěch.

Podle experta na zdravotnické právo vláda svým jednáním naučila lidi neúctu k právu a ti si podle něj navykli, že některé právní příkazy jsou zpětně prohlašovány za nesmyslné a jejich nedodržování je beztrestné.

Samotné náhrady škod, na které podle Dostála jistě dojde, se mohou pohybovat v miliardách. „Nejdražší budou nepochybně služby a maloobchod, tam to podnikatelský sektor schytal nejvíce. Vyčísluje se to na jednotky miliard, já si myslím, že to mohou být i malé desítky, možná i víc,“ řekl v rozhovoru. Podle něj by ale mohli vyžadovat v některých případech odškodnění i běžní občané. Třeba za to, že jim nebylo umožněno chodit do školy nebo třeba sportovat.

Dostál tvrdí, že řada podnikatelů se dosud obávala právní nároky na odškodnění vznášet. Důvodem podle něj byla určitá výhružka, že kdo se bude soudit, nedostane kompenzace. „Jsem si vědom ze seminářů a rozhovorů s podnikateli, že při akceptaci kompenzačních plateb do určité míry smluvně akceptovali, že nebudou nadále uplatňovat škody u soudu,“ řekl s tím, že by se lidé stejně jako v západních zemích neměli obávat bránit svá práva, byť by později ‚slevili‘ přistoupením třeba na mimosoudní vyrovnání.

Dostál v rozhovoru kritizoval i to, jaký chaos podle něj na Ministerstvu zdravotnictví panuje. Ministerští úředníci jsou podle něj mnohdy pod tlakem řady lobbistických skupin, ale i řady poradních orgánů, jejichž členové jsou mnohdy ve střetu zájmů. A tvrdý byl i v hodnocení současného, staronového ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.

„Současné ministerstvo ty předchozí přebíjí mírou chaosu a nekompetentnosti,“ dodal s tím, že Vojtěch do čela resortu nastoupil se spoustou ideálů, ale místo toho, aby lobbistický systém nahradil fungující státní správou, tak vytvořil jenom chaos.

Jak je možné, že ministerstvo vyhlásilo opatření, která nebyla v souladu se zákony? A kdo je za situaci zodpovědný?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo si ho pusťte ve videu:

Hostem Marie Bastlové byl právník Ondřej Dostál.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované