Hlavní obsah

Protiraketová obrana USA selhala, cvičná střela odpálená z Havaje minula svůj cíl

USA provedly neúspěšný raketový testVideo: Reuters

 

Reklama

USA na vývoji raketového systému protivzdušné obrany spolupracují s Japonskem. Nyní za sebou mají už v řadě druhý neúspěšný raketový obranný test.

Článek

Spojené státy americké provedly neúspěšný raketový obranný test.

V rámci cvičení pořádaného vládní organizací Missile Defense Agency odpálily ve středu z ostrova Havaj střelu, která měla trefit cvičnou raketu vystřelenou z letounu a zničit ji. Svůj cíl ale minula. Není však jasné proč. Vládní agentura se k tomu nevyjádřila. Pouze potvrdila, že k odpálení střely skutečně došlo.

Už loni v červnu se Američanům raketový obranný test nepodařil. Úspěšný pokus si však mohou připsat ze začátku uplynulého roku.

USA na vývoji raketového systému protivzdušné obrany spolupracují s Japonskem.

Jde především o reakci na sílící severokorejskou hrozbu. KLDR totiž ve vývoji balistických střel učinila v posledních měsících velký pokrok. Severokorejské střely mohou nyní zasáhnout celé území Spojených států.

Vůdce KLDR Kim Čong-un prohlásil, že desítky svých raket předvede 8. února, tedy den před začátkem zimních olympijských her. Očekává se, že přehlídka předvede rakety typu Hwasong-15, tedy balistické mezikontinentální střely.

I americký prezident Donald Trump uznal, že nukleární zbraně Severní Koreje představují potenciální nebezpečí.

KLDR ukáže balistické rakety na přehlídce den před olympiádou, USA zpochybňují jejich účinnost

Reklama

Doporučované