Hlavní obsah

Prováděcí zákon prošel, Británie je krok od brexitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Twitter.com/Conservatives

Britský parlament schválil zákon o rozvodové dohodě s Evropskou unií, takzvaný prováděcí zákon.

Reklama

Britský parlament schválil zákon o rozvodové dohodě s Evropskou unií, takzvaný prováděcí zákon. Na základě tohoto zákona tak termín brexitu zůstane nezměněn a Británie vystoupí k 31. lednu 2020. Pro bylo 358 poslanců, proti 254.

Článek

Hlasování proběhlo podle očekávání a bez větších problémů. Od parlamentních voleb z minulého týdne totiž mají vládní konzervativci v parlamentu pohodlnou většinu osmdesáti křesel. Dolní sněmovnou prošla dohoda, kterou premiér Boris Johnson vyjednal s Bruselem letos v říjnu. Zákon ale ještě musí schválit Sněmovna lordů, královna a Evropský parlament.

Do horní komory parlamentu ale zákon nedorazí dříve než po vánočních prázdninách, které končí 6. ledna. Zde mohou členové Sněmovny lordů zákon připomínkovat. Dohoda se s případnými připomínkami vrátí do Dolní sněmovny a zákonu musí dát nakonec souhlas královna. Finálním krokem bude schválení dohody Evropským parlamentem.

Evropská komise na páteční zásadní krok pro dokončení brexitového procesu reagovala prohlášením, že také Evropská unie je připravena podniknout formální kroky k dovršení dohody.

Premiér Johnson chce dohodu rozšířit o pasáž týkající se takzvaného přechodného období. Období má začít s odchodem Británie z EU a vypršet na konci příštího roku. Během tohoto období budou na území Spojeného království nadále platit unijní pravidla. Na ně už ale Britové nebudou mít žádný vliv.

Podle současné dohody je možné přechodné období prodloužit jednou o dva roky, nová část zákona by jakékoli prodloužení zakázala. Během přechodného období budou obě strany dojednávat dohody upravující vzájemné vztahy. Zároveň zanikne ministerstvo pro brexit, které zřídila Johnsonova předchůdkyně Theresa Mayová.

Hlavním zájmem obou stran bude především to, aby se dohodly na obchodních vztazích. Podle agentury Reuters bude chtít britská vláda vyvinout tlak na unijní sedmadvacítku, aby se Spojeným královstvím uzavřela souhrnnou dohodu o volném obchodu. Podle kritiků ale není jedenáct měsíců dostatek času.

Případnou smlouvu musí schválit nejen britský a Evropský parlament, ale také národní zákonodárný sbor všech členských zemí. Pokud se státy a EU nedohodnou, bude obchod probíhat na základě pravidel Světové obchodní organizace.

Reklama

Doporučované