Hlavní obsah

Není cukr jako cukr: Na co si dát pozor při výběru vanilkového cukru?

Foto: Iva Špačková, SZ Byznys

Na fanoušky pečení útočí v regálech různé vanilkou inspirované cukry.

Reklama

Blíží se Vánoce a regály obchodů jsou přeplněny různými vanilkovým cukry. Jde sáhnout po prvním levném balení, nebo se vyplatí číst etikety? SZ Byznys prozkoumal 15 výrobků, podívejte se, co jsme odhalili.

Článek

„Mami, který vanilkový cukr mám vybrat, je jich tu moc,“ ptá se dcera matky v jednou libereckém supermarketu. „To máš jedno. Ty s hezkým obalem budou dražší, ale tím se nenechávej zmást. Hele, tady je nějaký za necelé dvě koruny, tak jich vezmi deset,“ dala matka radu dceři.

Historka z obchodu jen dokládá, že za necelých šest neděl začnou Vánoce a nadšenci do pečení si už začínají na sociálních sítích sdílet recepty na nejlepší vánoční cukroví. Obchody se snaží svým zákazníkům vyjít vstříc, a protože k nejtradičnějším druhům cukroví patří vanilkové rohlíčky, překypují jejich regály různými vanilkovými cukry.

Jenže není cukr jako cukr, zákaznice z Liberce si ani neuvědomila, že jejich domácnost nebude zásobena vanilkovým cukrem, nýbrž jeho náhražkou – cukrem vanilinovým. Je mezi nimi nějaký rozdíl, nebo mají všechny balíčky shodný obsah a liší se jen obalem a cenou, a proto stačí vyhledat ten nejlevnější?

Zatímco vanilkový cukr obsahuje skutečnou vanilku a její množství musí být uvedeno ve složení, vanilinový či vanilínový cukr obsahuje pouze syntetické aroma a žádná skutečná vanilka v něm není ani ve stopovém množství. Cukr po vanilce jen – často velmi zdařile – voní a vanilkové rohlíčky z něj upečené jsou tak pouze příjemnou vanilkovou iluzí.

V regálech jde náhražkové vanilinové cukry poznat nejlépe podle ceny, která je několikanásobně levnější než u cukrů s pravou vanilkou. Z nákupního testu, do kterého redakce SZ Byznys zařadila 15 různých cukrů, vyšlo, že prodejní cena vanilinových výrobků začínala na 1,4 koruny a končila na pěti korunách za jeden kus a cena vanilkových cukrů začínala na osmi korunách a končila na 22 korunách.

Vzhledem k tomu, že výrobci vyrábějí různě velká balení, tak při přepočtu na 100 gramů se cena nakoupených vanilinových cukrů pohybovala od osmi korun do 24,5 koruny a cena vanilkových cukrů od 79 do 219 korun.

Vanilkové cukry jsou několikanásobně dražší než jejich náhražky, protože velmi drahá je už původní surovina – vanilka (nejdražší je vanilka z Madagaskaru). Její cena skáče na komoditních trzích podobně jako zlato.

„Až do roku 2012 se cena vanilky pohybovala mezi 400 až 500 Kč/kg. Pak postupně rostla a v roce 2016 poprvé překonala hranici 5 000 Kč/kg. V létě 2017 dosáhla maxima, kdy se v zemi původu prodávala zhruba za 15 000 Kč. Od té doby klesá, v druhé polovině roku 2020 poklesla rychleji asi na 5 500 Kč/kg. Jde o ceny v zemi původu, tedy bez třídění, čištění, balení a dopravy,“ říká Milan Linka, mluvčí Orkla Foods Česko a Slovensko, která vyrábí vanilkové i vanilinové cukry pod značkou Vitana.

Čím větší množství vanilky výrobek obsahuje, tím je dražší. Vizuálně jde vanilkové cukry od vanilinových v regálech dobře odlišit podle jejich obalu. Jsou na nich zvýrazněny vanilkové lusky, květ vanilky či obojí. Kdo totiž při výrobě používá skutečnou přírodní surovinu (byť nepatrné množství), může ji podle české legislativy na obalech graficky ztvárnit a žádný z výrobců si nenechává tuto příležitost ujít.

Z nakoupených vanilkových cukrů obsahoval nejvyšší podíl vanilky, a to pět procent, výrobek Druid. Byl také nejdražší, v přepočtu na 100 gramů stál 219 korun. Vyšší cenu způsobila jednak vanilka, ale také použitý třtinový cukr, který je dražší než cukr bílý.

Nejlevněji z šesti nakoupených vzorků vyšel vanilkový cukr od Vitany. Sto gramů výrobku s obsahem jednoho procenta vanilky přišlo v přepočtu na 79 korun.

Výrobky, které obsahují slovo vanilka či mají vanilku zobrazenou na obale, musejí mít podle české legislativy ve složení uvedeno množství uvedené látky. Dva výrobky od společnosti Dr. Oetker toto neměly, na etiketě bylo uvedeno pouze to, že výrobky obsahují extrakt vanilky Bourbon. I to je však podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v pořádku.

+15

„U složek potravin, které neslouží k jinému účelu než k aromatizaci, neexistuje povinnost na obalu vyznačovat její množství. To je i případ potravin obsahující ‚vanilkový extrakt‘. Aby mohl být použit výraz ‚vanilkový‘, nesmí se však zároveň v žádném případě jednat o ethylvanilin. Musí jít o přírodní vanilkové aroma nebo o extrakt získaný z vanilkových lusků o čistotě minimálně 95/5,“ vysvětluje mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Kopřiva zmínkou o ethylvanilinu naráží na to, že ethylvanilin je syntetická látka, která byla vyrobena v Československu v minulém století jako socialistická náhražka. V přírodě neexistuje a přírodnímu vanilinu, jedné ze silic obsažených ve vanilce, se jen snaží připodobnit. Ve srovnání s vanilinem (může být i syntetický) je však ethylvanilin jako aroma výraznější a štiplavější.

Vanilkových cukrů se v Česku prodá mnohem méně než cukrů vanilinových. To potvrzují Orkla i Dr. Oetker.

„Z celkového množství prodaných vanilínových a vanilkových cukrů tvoří vanilkové asi 10 procent. S ohledem na jejich vyšší cenu jde o velmi dobrý podíl, který ukazuje, že spotřebitel je schopen akceptovat kvalitní drahý výrobek. Tento podíl navíc neustále roste,“ říká Zdeněk Kvinta, šéf marketingu ve společnosti Dr. Oetker, která má v portfoliu 7 výrobků – pět přírodních až s 15% podílem extraktu z vanilky a dva syntetické.

A liší se mezi sebou vanilinové cukry, které neobsahují ani špetku skutečné vanilky? Ano. Už jen tím, zda používají jako aroma od přírody okopírovaný vanilin, či čistě syntetický ethylvanilin.

Vanilinem se ve složení chlubí jen výrobek Ruf a Belbake, což je privátní značka Lidlu. Kávoviny, Albert, Karlova Koruna, Vitana a World of Baking uvádějí ethylvanilin a Labeta a Dr. Oetker použité aroma více nespecifikují, ačkoliv marketingový manažer firmy udává, že společnost používá výhradně vanilin.

„Již před několika lety jsme ethylvanilin z výrobků značky Dr. Oetker odstranili. V Česku používáme k aromatizaci vanilinového cukru výlučně vanilin jako kolegové v západní Evropě,“ tvrdí Kvinta. K aromatizaci vanilinovým cukrem podle něj přistupují země v kontinentální Evropě, které neměly v minulosti kolonie, tedy zdroj vanilky. „Ve Velké Británii je naopak málo k dostání,“ dodává.

Výrobky se také liší tím, zda obsahují stopy látek problematických pro alergiky. Čisté jsou z tohoto pohledu balíčky Ruf, World of Baking, Karlova Koruna a Labeta. Ostatní mohou obsahovat stopy některých alergenů, přičemž výrobek Albert nemá udaný lepek ve shodě s předpisy zvýrazněn jiným typem či stylem písma nebo barvou pozadí a Kávoviny mají zmínku o lepku nešťastně zamíchanou až ve slovenské části etikety.

Výrazně se od ostatních odlišuje množstvím prodávaného výrobku balíček Ruf. Zatímco ostatní vanilinové cukry jsou baleny po 20 gramech, Ruf má jen osm. Na první pohled příznivá cena tohoto výrobku se tak po přepočtu mění na třetí nejvyšší (17,40 Kč/100 g).

Nejdražší byl v přepočtu na 100 gramů výrobek Vitany (24,50 Kč) a nejlevnější balíček Kávovin, který stál osm korun.

Reklama

Doporučované