Hlavní obsah

Prozradila královna, co nesměla? Klobouk Alžběty II. byl prý skrytým vzkazem

Klobouk královny Alžběty II. vzbudil spekulace o jejím postoji k brexitu.

 

Reklama

Do Westminsterského paláce královna dorazila místo obvyklé ceremoniální róby v modrém kabátě a klobouku ozdobeném několika modrými květinami se žlutým středem.

Článek

Byla to náhoda, nebo podprahový signál?

O tom se přou lidé na sociálních sítích po proslovu královny Alžběty II., který pronesla u příležitosti zasedání nově zvoleného britského parlamentu. Panovnice, jež mimo jiné oznámila plán „své vlády" vyjednat s Bruselem při nadcházejících jednáních o brexitu co možná nejlepší dohodu, měla během projevu na hlavě klobouk nápadně připomínající vlajku Evropské unie.

Do Westminsterského paláce královna dorazila místo obvyklé ceremoniální róby v modrém kabátě a klobouku ozdobeném několika modrými květinami se žlutým středem. Právě tato dekorace královniny pokrývky hlavy řadě uživatelů sociálních sítí připomínala zlaté hvězdy na modré vlajce Evropské unie.

„Královna pronáší řeč, která představuje plány na brexit a na hlavě má klobouk, který podezřele připomíná EVROPSKOU vlajku," poznamenal na Twitteru protievropský list Daily Mail.

Podle profesora na Londýnské ekonomické škole Simona Hixe mohlo jít ze strany královny o úmyslné gesto. „Trochu jako když trvala na tom, že sveze v autě saúdského krále! Jemná královská politika," uvedl rovněž na Twitteru Hix. Odkazoval tak na informace, podle kterých Alžběta II., která je vášnivá řidička, svezla v roce 1998 ve svém voze tehdejšího korunního prince a pozdějšího krále Saúdské Arábie Abdalláha. V Saúdské Arábii přitom ženy řídit nesmějí.

Britský monarcha je tradičně politicky neutrální. Královna Alžběta II. přes mnohé spekulace během loňské kampaně před referendem o vystoupení Británie z EU svůj názor na věc veřejně nevyjádřila.

Reklama

Doporučované