Hlavní obsah

Průkopník komerčních letů do vesmíru Attenborough: Z cesty do kosmu se vrátíte s novým pohledem na život

Průkopník letů do vesmíru Stephen Attenborough z Virgin Galactic na konferenci Forbesu Next Big Thing.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Stephen Attenborough věří, že se do vesmíru podívá i on sám. „Když jsem mluvil s Richardem Bransonem, byl to jeden z našich prvních rozhovorů, řekl mi: ‚Jo, sedadlo máš rezervované’,” řekl obchodní ředitel Virgin Galactic s tím, že k tomuto rozhovoru se zakladatelem firmy došlo již před mnoha lety, proto věří, že k letu brzy dojde.

Článek

„Člověk, který je zdravý, může letět do vesmíru,” řekl Stephen Attenborough, průkopník komerčních letů do vesmíru a obchodní ředitel společnosti Virgin Galactic, na pražské konferenci magazínu Forbes Next Big Thing, festivalu o technologiích a budoucnosti. „Když jsme získali první klienty, na zdraví jsme se jich příliš neptali, ten první byl možná člověk mého věku,” uvedl ve čtvrtek Attenborough.

Attenborough věří, že se do vesmíru podívá i on sám. „Když jsem mluvil s Richardem Bransonem, byl to jeden z našich prvních rozhovorů, řekl mi: ‚Jo, sedadlo máš rezervované’,” řekl obchodní ředitel Virgin Galactic s tím, že k tomuto rozhovoru se zakladatelem firmy došlo již před mnoha lety, proto věří, že k letu brzy dojde. „Vyrůstal jsem v době, kdy byly první lety na Měsíc, takže bych moc rád letěl, bude-li to bezpečné. A to věřím, že bude,” uvedl.

„Vesmírnou turistiku nebudujeme od nuly,” řekl Attenborough. Lidé si zvykli na leteckou přepravu a využívají ji velmi často, což je podle něj dobrý začátek pro vesmírné lety.

Z cesty do vesmíru se člověk vrátí nejen se zážitkem a jeho videozáznamem, ale i novým pohledem na Zemi, což je podle Attenborougha i její účel. „Budete se potom dívat jinak na svůj život, na úkoly, které musíte zvládnout,” podotkl na konferenci. Kromě zprostředkování takového zážitku by lety sloužily i k přepravě různých objektů v nákladním prostoru do vesmíru – podle zástupce společnosti jsou vědci nadšení z možnosti dopravit k oběžné dráze zařízení, která by jim usnadnila práci a v současné době je velmi obtížné je tam dostat.

Pobyt mimo zemskou gravitaci je zatím limitován na sedm minut. V první fázi letů Virgin Galactic půjde pouze o suborbitální lety, pro dolet na oběžnou dráhu by musely dopravní prostředky vyvinout mnohem vyšší rychlost, což by ale stálo více peněz, a cestu by si tak nemohlo dovolit moc lidí. Navíc by taková cesta byla náročnější i pro lidský organizmus. „Jde nám tedy o to, nabídnout lidem základní zážitek – dostat se do stavu beztíže a zase zpátky na Zem,” uvedl Attenborough. Aby byla doba v beztížném stavu pro lidské tělo bezpečná a zároveň dostupná z hlediska financí, stanovila americká vesmírná firma sedm minut jako prozatím optimální délku.

Vesmírná turistika by podle Attenborougha mohla otevřít dveře dalším způsobům cestování. „Čím více lidí bude mít o let zájem, tím levnější to bude,” řekl. Například doba strávená ve vesmíru by mohla být různě dlouhá – nejen pár minut, ale klidně i týden.

„Například SpaceX buduje stanici, která by mohla zůstat na oběžné dráze,” načrtl obrys dalších možností i spoluprací Attenborough. Pro Virgin Galactic je ale zatím nejdůležitější dostat své klienty bezpečně zpátky na domovskou planetu. Jednou z úvah, jimiž se v budoucnu společnost bude zabývat, je i orbitální cestování z bodu A do bodu B – zdolání velké vzdálenosti vesmírem a přistání v konkrétním bodě na Zemi.

Více o celé konference Next Big Thing na této stránce.

Reklama

Doporučované