Hlavní obsah

Průlom do soukromí. České zpravodajské služby chtějí vlastní databázi rozpoznávání obličejů

Zpravodajské služby by v budoucnu mohly vytvářet databáze rozpoznávání obličejů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajské služby by mohly dostat více pravomocí, aby mohly nakládat se záznamy v informačních systémech. Senátní bezpečnostní výbor to v úterý bez výhrad podpořil. Horní komora o vládním návrhu, který má zvýšit bezpečnost země, rozhodne ještě tento týden.

Článek

Ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka dnes na jednání výboru zmínil také to, že by tento systém mohl být zaveden nejen na Letišti Václava Havla, ale také na dalších místech metropole. To by se týkalo především metra nebo samotného centra města.

Koudelka svůj záměr hájil tím, že rozpoznávání obličejů a databáze obličejů pro zpravodajce je důležitá například v případě mezinárodně hledaných teroristů. „Umožnilo by nám to sdílet fotografie z databází se zahraničními partnery. A to výrazně posiluje bezpečnost v České republice,“ dodal plukovník.

Další změna by se mohla týkat místa, kde by zpravodajci v budoucnu získávali informace. Zpravodajské služby by mohly také získávat a zpracovávat digitální fotografie a identifikátory lidí vedených v některých informačních systémech.

Nově by to mohlo být například pomocí bank. Chráněné bankovní údaje by zpravodajci mohli získat po svolení soudu i bez vědomí konkrétní banky. Dosud se zpravodajci, pokud banka nemá oprávněnou osobu k poskytnutí údajů, k důležitým a utajovaným informacím nedostali. V novele by tak takové oprávnění mohla mít Česká národní banka.

Stejný přístup by byl také povolen ke generálnímu ředitelství cel, což je podle Koudelky zásadní pro zvyšování bezpečnosti České republiky. O normě by měl ještě tento týden hlasovat senát.

Novela dále počítá s prodloužením doby platnosti povolení pro použití zpravodajské techniky z nejvýše tří na maximálně čtyři měsíce. Odposlechy tak budou zpravodajci moci používat stejně, jak stanoví trestní řád.

Předloha se týká všech tří českých zpravodajských služeb, tedy BIS, Vojenského zpravodajství a Úřadu pro zahraniční styky a informace. Plénum horní komory by ji mělo posoudit ještě tento týden.

Vládní návrh přichází v době, kdy západní země včetně České republiky řeší zapojení čínské technologické firmy Huawei do komunikační infrastruktury. Podle nejnovějších zpráv zahraničních médií firma tajně pomáhala Severní Koreji vybudovat a udržovat komerční bezdrátovou síť. S odvoláním na vnitřní dokumenty firmy o tom v pondělí informoval americký list The Washington Post.

Šéf zahraničního výboru Senátu Pavel Fischer o obchodování s Čínou a kauze Huawei. Video: Seznam Zprávy

Podle deníku se Huawei spolu s čínskou státní firmou Panda International Information Technology v KLDR podílely na řadě projektů po dobu nejméně osmi let. Společnost Huawei svou „obchodní přítomnost“ v Severní Koreji popřela.

Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v prosinci označil technologie Huawei a další čínské firmy ZTE za bezpečnostní riziko. Nejnověji vzbudila rozruch pondělní zpráva Českého rozhlasu, podle níž zaměstnanci české pobočky Huawei shromažďují citlivá data o lidech, s nimiž vedou obchodní jednání. Společnost Huawei i toto obvinění odmítla.

Podle informací serveru Neovlivní společnost Huawei řeší také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Údajně se jedná o první případ, který se týká zákazu vstupu společnosti Huawei do infrastruktury státu. Mluvčí ÚOHS ČTK řekl, že úřad k případu nebude poskytovat žádné informace.

Šéf zahraničního výboru Senátu Pavel Fischer uvedl, že se výbor obchodování s Čínou a národní bezpečnosti bude věnovat již v září v rámci veřejného slyšení. „Jedná se o soukromí našich lidí, o naše státní instituce, o naši bezpečnost a žádné privátní firmy tady nemají co špiclovat,“ uvedl Fischer.

Reklama

Doporučované