Hlavní obsah

Průzkum: Hnutí ANO oslabilo, koalice ODS má skoro 20 procent

Foto: twitter.com/MJureka

Průzkum už počítal s oznámenou koalicí ODS, lidovců a TOP 09. Dostala by 19,5 procenta.

Reklama

Podpora hnutí ANO klesá, naopak Piráti by v koalici s hnutím STAN přesáhli třicet procent a vyhráli by sněmovní volby.

Článek

Podle volebního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi z listopadu by nejvíce hlasů ve volbách získalo hnutí ANO premiéra Andreje Babiše. To by získalo 25 procent, čímž proti minulé vlně průzkumu v říjnu ztratilo 2,5 procenta.

Jako druzí skončili Piráti, kteří získali o jedno procento méně než v minulém průzkumu. ODS si naopak o jedno procento polepšila.

V listopadovém průzkumu už statistici počítali s možností předvolební koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Příznivců jednotlivých stran se proto ptali také na to, zdali by podpořili společnou kandidátku. Asi desetina voličů těchto stran by koalici v době sběru dat nevolila. „Listopadový volební model by tak přisoudil tomuto uskupení 19,5 procenta,“ uvedli autoři výzkumu.

Foto: Česká televize

Prosincový volební model agentury Kantar pro Českou televizi.

Piráti se chystají do sněmovních voleb kandidovat spolu s hnutím STAN, které by podle průzkumu získalo 10,5 procenta. Průzkum ale ještě s touto konkrétní koalicí nekalkuloval.

Do Sněmovny by se dostala také SPD, která má podle průzkumu 10,5 procenta hlasů, tedy stejně jako v říjnových volbách v roce 2017.

Oproti minulému průzkumu si polepšila ČSSD, kterou by podpořilo 4,5 procenta lidí. KSČM by volilo 3,5 procenta dotázaných, ve sněmovních volbách by tak neuspěla. Průzkum se konal od 13. listopadu do 4. prosince.

Reklama

Doporučované