Hlavní obsah

Průzkum: Němci by si přáli, aby na kancléře kandidoval Söder

Foto: Profimedia.cz

Bavorský premiér Markus Söder.

Reklama

Příštím kandidátem konzervativní unie CDU/CSU na kancléře by měl být podle největší části Němců bavorský premiér Markus Söder. Vyplývá to z průzkumu institutu YouGov, který dnes zveřejnila agentura DPA.

Článek

S výrazným odstupem za Söderem se v anketě umístili Friedrich Merz a Armin Laschet, kteří se ucházejí o post předsedy Křesťanskodemokratické unie (CDU). Řádné parlamentní volby by se měly v Německu konat příští rok.

Popularita předsedy bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) a bavorského premiéra Södera v posledních týdnech stoupá hlavně v souvislosti s jeho rozhodným postupem v boji proti šíření koronaviru. Aby za CDU/CSU kandidoval v příštích volbách na kancléře, by si podle průzkumu YouGov přálo 27 procent dotázaných Němců.

Bývalého předsedu parlamentní frakce CDU/CSU Friedricha Merze by jako uchazeče o post kancléře chtělo jen 12 procent respondentů a ministerského předsedu nejlidnatější německé spolkové země Severního Porýní-Vestfálsko Armina Lascheta jen osm procent. Merz i Laschet se nyní ucházejí o křeslo předsedy CDU, kterého se chystá vzdát ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová.

Příští volby do německého Spolkového sněmu by se měly konat na podzim příštího roku. Současná kancléřka Angela Merkelová, která se už v roce 2018 vzdala postu předsedkyně CDU, se o další mandát ucházet nehodlá.

Také Markus Söder ale zatím popírá, že by se chtěl stát příštím německým kancléřem. „Otázka, jak to bude vypadat v příštím roce, pro mě roli nehraje… Moje místo je a dál bude v Bavorsku,“ řekl Söder ve čtvrtek DPA. Průzkumy veřejného mínění bavorský premiér podle svých slov nesleduje. „Jediné hodnoty, které mě zajímají, jsou každý den nové počty nakažených,“ dodal s odkazem na koronavirus SARS-CoV-2.

Reklama

Doporučované