Hlavní obsah

První abdikace císaře po 200 letech. Japonský parlament schválil speciální zákon

Císař Akihito může abdikovatVideo: Reuters

 

Reklama

Císař Akihito loni vyjádřil obavy, že pro svůj vysoký věk už nebude schopen dostát svým povinnostem. Abdikovat by měl na konci příštího roku. Na trůnu ho vystřídá korunní princ Naruhito.

Článek

Japonský parlament schválil zákon umožňující odstoupení stárnoucího japonského císaře Akihita. Po poslancích z dolní komory, kteří speciální zákon schválili před týdnem, tento krok udělala i horní komora parlamentu. Hlasování o předloze, umožňující předání trůnu následníkovi, se zúčastnilo 235 z 242 zákonodárců a všichni návrh podpořili.

Zákon má umožnit první odstoupení monarchy po 200 letech. Císař Akihito loni v srpnu překvapil, když v televizním vystoupení vyjádřil obavy, že mu vysoký věk neumožní dostát povinnostem. Třiaosmdesátiletý monarcha v minulosti podstoupil operaci srdce a léčbu rakoviny prostaty.

Japonské právo s abdikací císaře nepočítalo, a proto politici museli sepsat zákon, který to umožní.

Zákon se má uplatnit pouze jednorázově. K výměně na trůnu by mělo dojít během tří let od vstupu zákona v platnost. Půjde-li vše podle předpokladů, k abdikaci podle médií pravděpodobně dojde na sklonku roku 2018. Na trůn následně usedne korunní princ Naruhito.

Japonská vláda se vyhýbá kontroverzním otázkám, například může-li být do současného ryze mužského nástupnictví zahrnuta i žena.

Akihito, první japonský císař, který si nenárokoval božský původ, na trůn nastoupil v roce 1989. Je to 125. panovník dynastie, jež v zemi vycházejícího slunce vládne déle než 2 600 let.

Reklama

Související témata:

Doporučované