Hlavní obsah

Krčmář si došel pro stříbro, běžkařka Beroušková vypadla ve čtvrtfinále sprintu

Foto: Profimedia.cz

Krčmář dostal zaslouženou stříbrnou medaili.

Reklama

Probíhá pátý den zimních olympijských her v Pchjongčchangu. Olympiáda řešila první dopingovou situaci, japonský rychlobruslař neprošel kontrolou. V superkombinaci se nejlepší z českých lyžařů Ondřej Berndt umístil i přes své zranění na šestnáctém místě.

Článek

Devětadvacetiletý český závodník Ondřej Berndt zažil skvělou olympijskou premiéru. Při pondělním tréninku si sice zlomil palec na ruce, ale ani to mu nezabránilo, aby dojel ve sjezdu na 34. místě. Ve slalomu se navíc dostal do první desítky, což celkově stačilo v superkombinaci na 16. příčku. Vyhrál Rakušan Marcel Hirscher.

Pro stříbro si při medailovém ceremoniálu došel biatlonista Michal Krčmář. Program v této disciplíně pokračuje středečním vytrvalostním závodem žen.

O velké překvapení se postarala ve sprintu česká běžkařka Kateřina Beroušková. Poprvé v kariéře prošla díky 23. místu kvalifikací, ve čtvrtfinále ale vypadla. Další české reprezentantky se loučily už v kvalifikaci a napodobili je i všichni muži. Nejlepší Aleš Razým dojel 44.

Olympiáda má za sebou i první dopingový skandál. Pozitivní test na diuretikum acetazolamid měl japonský rychlobruslař Kei Saito. Z olympiády byl vyloučen, aniž by do ní zasáhl.

Dění v Pchjongčchangu jsme sledovali v online reportáži:

15:21 - Ženský hokej: USA porazily OAR 5:0

Pátý den zakončily americké hokejistky vysokým vítězstvím nad Ruskami 5:0.

14:30 - Americké hokejistky vedou nad OAR 4:0

Poslední událostí pátého dne je ženský hokejový zápas mezi Američankami a Ruskami. USA ve druhé třetině vstřelily hned tři branky a před třetí částí vedou 4:0.

13:56 - Němci mají další medaili ze sáněk, postarala se o ni Geisenbergerová

Německá reprezentatka Geisenbergerová dominovala ve všech čtyřech jízdách a zaslouženě slaví zlato. Její reprezentační kolegyně Eitbergerová je stříbrná, třetí dojela Kanaďanka Goughová.

13:43 - Suverénním vítězem sprintu je Nor Klaebo

S ještě výraznějším náskokem než Švédka Nilssonová si pro zlatou medaili dosprintoval Nor Klaebo. O druhém místě rozhodoval až fotofiniš. Delší skluz měl Ital Pellegrino a bere stříbro, bronz míří zásluhou Bolšunova do Ruska.

13:35 - Na trati 1500 metrů zvítězil rychlobruslař Nuis

Nizozemsko pokračuje ve sbírání medailí z rychlobruslařských tratí. Z závodu na 1500 metrů bere zlato a stříbro díky výkonům Nuise a Roesta. Třetí skončil domácí Min-seok.

13:31 - Nilssonová si s přehledem dojela pro zlato

Finále běžkařek ve sprintu ovládla jasně Švédka Nilssonová. Druhá dojela Norka Fallaová, která měla ve finiši plné nohy a ruce práce s nakonec třetí olympijskou sportovkyní z Ruska Bělorukovou.

13:25 - Zlato ze short tracku bere Italka Fontanaová

Britská favoritka Christieová ve finále na 500 metrů spadla. Zlato tak získala Italka Fontanaová. Po diskvalifikaci domácí jezdkyně je stříbrná Nizozemka van Kerkhofová a bronzová Boutinová z Kanady.

13:21 - První curlingová medaile pro Kanadu

Kanadská dvojice Lawesová s Morrisonem deklasovala ve finále smíšených dvojic Švýcarsko 10:3 a bere zlaté medaile. Bronz míří do Ruska.

13:11 - Sestava pro finále sprinterek je jasná

O zlato by se měly prát hlavně Norka Fallaová se Švédkou Nilssonovou. Dále se ve finále představí Běloruková (OAR), Digginsová (USA), Falková (SWE) a Něprejevová (OAR).

13:03 - Ani Slováci nebudou v semifinále fandit, Mlynár vypadl

Stejně jako česká reprezentantka Kateřina Beroušková vypadl ve čtvrtfinále sprintu i Slovák Peter Mlynár. Pokračuje se semifinále žen.

12:50 - Biatlon pobláznil Česko a zastínil tak běžkové lyžování, říká medailista z Calgary Radim Nyč

Rozhovor s bývalým běžcem na lyžích Radimem Nyčem.Video: Seznam Zprávy

12:37 - Nosková skončila mezi sáňkařkami na 27. místě

Jediná česká reprezentantka mezi sáňkařkami Tereza Nosková nepostoupila do finálové čtvrté jízdy a umístí se na 27. příčce. Mezi postupující dvacítku se nevešla ani Slovenka Katarina Šimoňáková, která dojela 24. Vede Němka Geisenbergerová.

12:30 - Do sprinterského semifinále postoupily všechny favoritky

Čtvrtfinálové jízdy sprintu žen skončily a žádné větší překvapení se neodehrálo. Nepostoupila jen Norka Flugstad Oestbergová. Následují čtvrtfinále mužů.

12:17 - Beroušková ve čtvrtfinále vypadla

Postup z kvalifikace byl pro českou běžkařku Kateřinu Berouškovou maximem. Ve třetí jízdě skončila na posledním šestém místě. Dál jdou Falková s Higginsovou. V předchozích jízdách postoupily také hlavní favoritky Fallaová s Nilssonovou.

12:08 - Zlatá a stříbrná radost

V biatlonu panuje velká rivalita, ale i sportovní respekt, a tak si čas na fotku udělali už dvojnásobná zlatá olympionička Laura Dahlmeierová a stříbrný Michal Krčmář.

12:00 - Rozbíhají se čtvrtfinálové jízdy běžkařek i s Berouškovou

Běžkařka Kateřina Beroušková proklouzla poprvé v kariéře z kvalifikace do čtvrtfinále sprintu. Startovat bude ve třetím rozběhu asi ve 12:10.

11:49 - Korejci málem v short tracku přišli o zlatou naději

Po St. Gelaisové vypadl už v rozjížďce i mistr světa a domácí miláček So I-ra. Nakonec ale rozhodčí diskvalifikovali Číňana Chan Tchien-jü a až na jeho úkor proklouzl jihokorejský favorit do čtvrtfinále.

11:30 - Biatlonista Krčmář si užívá první české stříbro

První českou stříbrnou medaili v Pchjongčchangu dostal Michal Krčmář.

11:20 - Krčmář si dojde pro stříbrnou medaili

Biatlonistu Michala Krčmáře čeká medailový ceremoniál. Za fantastický výkon ve sprintu dostane stříbrnou medaili.

11:17 - Čtvrtfinále short tracku vidělo olympijský rekord

Na trati 500 m postoupila ze čtvrfinále britská rychlobruslařka Elise Christieová olympijským rekordem. Naopak za zavinění pádu byla diskvalifikována favoritka Marianne St. Gelaisová z Kanady.

11:02 - Hokejistky Kanady si poradily s Finskem

Kanada udělala důležitý krok pro postup do semifinále, když porazila Finsko 4:1. Hokejistky javorového listu celý zápas kontrolovaly, Finky dokázaly ve třetí třetině jen korigovat skóre.

10:40 - Kvalifikaci běžkařů ovládl Hakola, Češi nepostoupili

Čeští běžkaři ve sprintu nenapodobili úspěch Kateřiny Berouškové, která postoupila do čtvrtfinále, a vypadli už v kvalifikaci. Nejlepší Čech Aleš Razým skončil 44., Miroslav Rypl dojel 59. a Michal Novák 61. Nejrychlejší byl Fin Ristomatti Hakola, do třicítky nejlepších se překvapivě nedostal osmý ze skiatlonu Kanaďan Alex Harvey.

10:28 - Útočník Martin Růžička už je v Koreji

Náhradník za zraněného Milana Gulaše, třinecký Martin Růžička, už je v dějišti olympiády. „Poslední dny byly hodně hektické,” řekl před startem olympijského hokejového turnaje.

10:14 - Časový posun není pro české fanoušky příliš příznivý

Olympijské disciplíny probíhají hlavně v noci a dopoledne. České sportbary bojují s posunem času po svém, servírují snídaně.

Není to čas na fandění, říkají k olympiádě v hospodách. Poradí si ale po svém, třeba podáváním snídaní.Video: Seznam Zprávy

10:05 - Startuje kvalifikace mužského sprintu

Stejně jako u ženského sprintu, i v mužském závodě máme trojici českých závodníků. Michal Novák startuje 40., Miroslav Rypl s číslem 55 a Aleš Razým 58.

9:45 - Kateřina Beroušková dojíždí 23. a postupuje. Máme komu fandit

Další reprezentantky Karolína Grohová a Petra Hynčicová z kvalifikace nepostoupí. Nejrychleji okruh zaběhla Švédka Stina Nilssonová.

9:30 - Odstartovala kvalifikace klasického běžeckého sprintu

O postup do elitní třicítky usiluje české trio Karolína Grohová, Kateřina Beroušková a Petra Hynčicová.

9:05 - Rychlá akce Kanady na ledu

Hokejová hala Kwantong Kanaďankám sedí. Finkám vstřelily první branku po 35 vteřinách, na konci první třetiny vedou nad soupeřkami 2:0.

8:30 - Ondřej Berndt předvedl ve slalomu poctivou jízdu

Po první části superkombinace držel 34. místo, slalom zajel parádně a polepšil si na 16. příčku.

8:20 - Čeští závodníci neměli mezi slalomovými brankami štěstí, dva nedojeli

Jan Zabystřan slalom v rámci superkombinace nedokončil. Na svahu vynechal branku. Další český reprezentant Filip Forejtek udělal chybu hned ve druhé bráně.

7:45 - Mužská superkombinace má svého vítěze

Zlato ze superkombinace získává Rakušan Marcel Hirscher. Druhý se umístil Alexis Pinturault z Francie a bronz bere Victor Muffat-Jeandet. Nejlepší závodník ze slalomové části je devátý.

7:20 - Americká legenda Shaun White ukázal parádní jízdu v kvalifikaci na U-rampě

S výsledkem 98,5 bodu se bude ve středu pokoušet o zlatou olympijskou medaili. Na svém kontě má již dvě, ze ZOH ve Vancouveru a olympiády v Turíně.

7:00 - Slalom mužů do superkombinace zahájil první závodník

Švýcar Justin Murisier závod po chybě nedokončil. Češi startují bez nadějí na medaile.

6:30 - Probíhá kvalifikace snowboardistů na U-rampě

6:15 - První příčku ve sjezdu mužů do superkombinace udržel Němec Dressen

Z trojice českých reprezentantů jel nejlépe Ondřej Berndt, umístil se na 34. pozici. Forejtek je na 45. místě a Zabystřanovi průběžně patří 54. příčka. Druhá část superkombinace bude pokračovat slalomem dnes v 7 hodin.

5:40 - Zimní olympijské hry mají první dopingový případ

Japonský rychlobruslař na krátké dráze Kei Saito neprošel dopingovou kontrolou a byl vyloučen z olympiády. Nastoupit měl dnes jako náhradník pro štafetu na 5000 metrů. Saito odmítá, že by dopoval.

5:25 - Američanka vybojovala na U-rampě zlato

Teprve sedmnáctiletá Chloe Kimová předstihla svou soupeřku Číňanku Liou Ťia-jü o devět bodů s celkovými 98,25 body. Na třetím místě se pak umístila Američanka Arielle Goldová.

5:15 - Bronzovou medaili z curlingu smíšených dvojic si domů vezou manželé Anastasia Bryzgalovová a Alexandr Krušelnickij

Nejdříve pád, potom medaile. Pětadvacetiletá Bryzgalovová na ledu zakopla o kámen, který měla za sebou a upadla. Na výkon to nemělo vliv, sportovci pod neutrální vlajkou získali vůbec první medaili curlingu smíšených dvojic.

5:10 - Počasí se konečně udobřilo a pustilo lyžaře na svah. Sjezd mužů právě probíhá. Ve vedení je Němec Thomas Dressen, na kterého ztrácí český reprezentant Ondřej Berndt 2,57 sekundy a drží tak 33. příčku.

Reklama

Doporučované