Hlavní obsah

První důkaz zamoření lidského těla mikroplasty. Vědci je našli v lidských výkalech

Vědci objevili mikroplasty v lidských fekáliích.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Jde o první důkaz výskytu mikroplastů v lidském těle. Podle vědců se do těla dostávají skrze potraviny zabalené v plastových obalech.

Článek

Vídenští vědci našli ve stolici účastníků celoevropského průzkumu mikroplasty. Informoval o tom The Independent s tím, že šlo o výzkum, kterého se zúčastnilo osm jedinců ze sedmi zemí Evropy. Vědcům se v jejich výkalech podařilo objevit devět různých druhů plastu.

Studii vedl doktor Philipp Schwabi z lékařské univerzity ve Vídni, který uvedl, že se jedná o první důkaz existence mikroplastů uvnitř lidského těla. Vědci nyní musí zjistit, jaké to má následky, zejména na pacienty s onemocněním zažívacího traktu.

Průzkumu se zúčastnili lidé z Velké Británie, Finska, Itálie, Nizozemí, Polska, Ruska a Rakouska, žádný z nich nebyl vegetarián, šest z nich konzumovalo mořské ryby. Jídelní deníky účastníků dále ukázaly, že týden před odebráním vzorků zkonzumovali jídlo nebo pití z plastového obalu.

Vědci už podobnou studii provedli u zvířat. „Výzkum u zvířat potvrdil rozšíření mikroplastů ze střev do oběhového systému, ze kterého se šířily dál do lymfatického systému,“ uvedl pro The Independent doktor Schwabi. Některým zvířatům se mikroplasty dostaly až do ledvin.

Reklama

Doporučované