Hlavní obsah

První létající záchranáři. Horská služba testuje Iron Manův oblek

Podívejte se, jak zdravotníci v létajících oblecích budou zasahovat rychle.Video: Jan Marek

 

Reklama

Revoluce ve zdravotnictví. Sice se netýká koronaviru, kdyby ale uspěla, byl by to opravdu převrat. Britští horští záchranáři testují létající oblek. Na těžko přístupná místa by se s ním namísto hodin dostali za pouhé minuty.

Článek

První zkušební let podnikl v největším národním parku Anglie – pohoří Lake District – samotný britský „Iron Man“. Tak znají jednačtyřicetiletého miliardáře a vynálezce Richarda Browninga už ve 30 zemích, kde vykonal přes 100 ukázkových letů. A to jenom tak pro zábavu, ze které prý koneckonců před třemi lety založil i svoji firmu Gravity Industries. Teď to ale vypadá, že jeho tryskové obleky našly praktické využití.

„Potenciál je prostě obrovský. První let tady v Cumbrii (anglické hrabství, pozn. red.) představil tryskový oblek, který bude zachraňovat životy a uleví od útrap. Neuvěřitelný moment, opravdu neuvěřitelný. Je ohromující, jak rychle budeme schopni se dostat k někomu, kdo nás bude potřebovat,“ popisuje své nadšení z testu Andy Mawson, šéf horské záchranné služby The Great North Air Ambulance Service (GNAAS).

Rychlostí rozdílu mezi životem a smrtí

Létající oblek s dvěma tryskami na každé ruce a jednou na zádech údajně může dosáhnout rychlosti až 130 kilometrů za hodinu. Browning se také při zkoušce pro záchranáře dostal na vrchol vzdálený na půl hodiny chůze za pouhých 90 sekund. Podle šéfa horské služby by taková rychlost spolu se zdravotnickým vybavením mohla třeba pro mnohdy kriticky zraněné horolezce znamenat rozdíl mezi životem a smrtí.

Reklama

Doporučované