Hlavní obsah

První oběť sloučení dvou největších pekáren. Agrofert propustil šéfa United Bakeries

Jeden z posledních rozhovorů s Ivanem Flekem, ještě v roli ředitele pekárny United Bakeries.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Agrofert po skončení fúze pekárenských firem Penam a United Bakeries (UB) propustil ředitele UB Ivana Fleka. Propuštění bylo podle Fleka rychlé, prakticky ihned po ukončení transakce. Flek byl v čele podniku šest let.

Článek

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka ČTK sdělil, že společnost bude řídit nové představenstvo, většina nejvyššího vedení firmy podle něj ve funkcích zůstává. Podle webu UB je novým předsedou představenstva člen představenstva Agrofertu Jaroslav Kurčík.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže na konci května rozhodl, že holding Agrofert může prostřednictvím své firmy Penam koupit pekárny UB. Musí ale prodat několik svých závodů, aby nebyla narušena hospodářská soutěž. Agrofert nesdělil, které závody chce prodat.

Půlhodina a byl konec

Flek ČTK řekl, že v pátek se uzavřelo převzetí firmy. „V pondělí přišli do firmy a během 30 minut jsem byl venku,“ dodal. Podle něj se traduje, že po převzetí firem Agrofert mění nejvyšší management. „To jsem respektoval, rozešli se se mnou slušně,“ řekl. Ve firmě nyní dramatické změny neočekává.

Flek v nedávném rozhovoru pro Seznam popisoval, jak bude vypadat spolupráce Penamu a United Bakeries po jejich sloučení. Řekl například, že si obě firmy zachovají značnou samostatnost, například v obchodní politice. Dodal ale také, že o těchto klíčových věcech bude nakonec rozhodovat nový vlastník, tedy Agrofert.

„Domluvili jsme se na ukončení spolupráce. Společnost bude řídit nové představenstvo, většina nejvyššího vedení United Bakeries však ve svých funkcích zůstává,“ řekl ČTK Hanzelka, další detaily nechtěl zveřejnit.

Podle agrárního analytika Petra Havla se takové rozhodnutí dalo předpovídat. „Bylo by možná taktické, aby se nový vlastník více seznámil s chodem podniku, než se zbaví vrcholového managementu. Zodpovědný investor si alespoň nějakou dobu nechá vrcholový management, protože ten o tom podniku ví nejvíc,“ řekl ČTK.

Podle dřívějších vyjádření Havla ovládá Penam zhruba 30 procent českého trhu, v některých segmentech ještě víc, United Bakeries kolem 15 procent. Jde tak podle něj o jedničku a dvojku na českém trhu.

Penam v ČR provozuje 11 pekáren a čtyři mlýny, převážně na Moravě. V roce 2017 měl tržby 3,6 miliardy korun. Firma United Bakeries, která vyrábí pečivo například pod značkami Delta, Odkolek nebo Cerea, má přes 1 000 zaměstnanců ve 13 pekárnách v ČR, většina výrobních kapacit je v Čechách. Za rok 2017 firma vykázala tržby 2,2 miliardy korun.

Agrofert je největším subjektem v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným hráčem v lesnictví a médiích. V roce 2017 zaměstnával zhruba 33 000 lidí, z toho 22 000 v ČR. Do začátku roku 2017 koncern vlastnil tehdejší vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO), poté vložil své akcie do svěřenských fondů.

Absolvent Vysoké školy ekonomické v Praze Flek řídil UB od roku 2013. Předtím řídil několik společností, především v bezpečnostním průmyslu. V letech 1997 až 2004 působil v manažerských pozicích v pekárenských firmách Ramill, Odkolek a Delta Pekárny.

Reklama

Související témata:

Doporučované